Forum för unga entreprenörer

Det första forumet i projektet YE-Young Entrepreneurs in Barents hölls i Svanstein under helgen. Drygt 100 unga blivande och redan verksamma företagare deltog.
- Det här är ett första steg i rekryteringen och intresset har varit stort, säger projektledaren Daniel Muotka.

SVANSTEIN2006-09-25 06:00
Det internationella samarbetet mellan unga entreprenörer i Barentsregionen drar igång i höst och i helgen hölls ett forum som blir startskottet för projektet. Drygt 100 deltagare från Finland, Norge, Sverige och Ryssland deltog.
- Det är kul att det kom så pass många, bland annat från Ryssland har vi 22 gäster, säger Daniel Muotka som ska leda projektet från hemorten Pajala.
Till projektet kommer det att rekryteras 15 unga företagare och tio unga potentiella företagare från varje Barentsland från branscherna turism/kultur, handel eller IT/media. Deltagarna erbjuds utbildning och coachning samt en möjlighet att bilda internationella affärsnätverk för att öka sina affärer inom Barentsregionen.

Bygger nätverk
I första hand är träffen i Svanstein en möjlighet att för de unga entreprenörerna och företagare in spe att träffas. Dessutom ges information om projektet, föreläsningar samt company-dating då företagare har korta möten och möjlighet till samarbete utreds.
- Det är lättare att bygga nätverk när man träffas på plats, säger Daniel Muotka.
Tapio Kymäläinen, 24, driver ett företag i Jyväskylä som bland annat sysslar med marknadsföring. Dessutom driver företaget ett café, eller coffee house, som han kallar det.
- Det viktigaste är att träffas och bilda nätverk, man kan dessutom få många bra idéer av varandra, säger han.
Ett exempel på det är Tapios möte med Annica V Waara, Tärendö, 23-årig konstnär och egen företagare.
- Jag fick ett bra tips på en bra kontakt via Tapio, en av hans bekanta som kan vara intressant för ett samarbete framöver, säger hon.

Ryssland intressant
Affärssamarbete, speciellt inom turism, har vissa problem när det gäller Ryssland. Det största problemet är visum som är dyrt och krångligt att anskaffa.
- Där tror jag att Ikeas etablering i Haparanda kommer att påskynda utvecklingen både vad gäller viseringar och möjlighet att ta varor över ryska gränsen, säger Linda Ylivainio, Övertorneå.
Intresset för den ryska marknaden är stort, ett exempel är Jonas Wassdahl, Shooting Buddy, som undersöker möjligheterna till att få i gång pokerspel i Ryssland.
- Spelintresset är stort där men ännu finns inte infrastrukturen för spel på nätet, säger han.
FAKTA Young Entrepreneurs in Barents
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!