Drömlaxen gav sig inte utan kamp

Midsommaren stod i sin prakt när Per-Åke Westerberg i Svanstein fick sitt livs häftigaste upplevelse som fiskare.
– Det var min drömlax som högg, och efter 40 minuters drillande låg den i båten. Det var en otrolig känsla, berättar han.

HANS LIVS LAX. Per-Åke Westerberg, 59, har fiskat lax i gränsälven hela sitt liv. Förra söndagen drog han upp sin rekordlax på 15,2 kilo, vilket naturligtvis ger honom en en tung ledning i klassen i fiske-DM. Här visar han stolt upp den vackra laxbjässen.

HANS LIVS LAX. Per-Åke Westerberg, 59, har fiskat lax i gränsälven hela sitt liv. Förra söndagen drog han upp sin rekordlax på 15,2 kilo, vilket naturligtvis ger honom en en tung ledning i klassen i fiske-DM. Här visar han stolt upp den vackra laxbjässen.

Foto: Privat

Svanstein2013-07-03 06:00

Genom åren har Per-Åke Westerberg landat många fina laxar. Den största vid spöfiske har vägt tio kilo.

Men storlaxen på 15,2 kilo, som han fick tidigt på söndagsmorgonen den 23 juni, slår allt.

Känslan var häftig.

– Jag kände direkt att det var en saftig bit. När laxen fastnade rusade den i väg 50-60 meter, och gjorde ett enormt hopp.

– Det var mäktigt att skåda, och jag hade förstås gärna velat visa den bilden på en film, berättar Per-Åke glatt till Norrbottens-Kuriren.

Dubbla spön

Westerberg fick sin drömlax i samband med trolling på Torneälven.

– Jag rodde med båt, och hade två spön ute. Betet var den speciella wobbler, som tillverkats av vår dragproducent här i byn, Andreas Hedlund, och som visat sig vara mycket effektiv. Inte bara för min del, utan för många andra av oss laxfiskare i älven.

Oerhört stark

Det är en lite större wobbler med röd buk och svart rygg med glitter på.

Efter att gjort sitt jättehopp rusade alltså laxen långt, i försök att komma loss.

– Den var oerhört stark och det var kamp innan laxen låg i båten. Först efter 40 minuters drillande kunde jag kroka den och lyfta in i båten. När den vid ett tillfälle visade buken i vattnet förstod jag att laxen började bli mör.

Ovanför Myrholmen

Den plats där storlaxen högg är fiskeveteranen Per-Åke Westerbergs favoritsträcka i älven.

– Jag fiskar nästan alltid på sträckan några hundra meter ovanför Myrholmen i Svanstein, och den här laxen var min tredje för i år. Tidigare har jag fått en på nio kilo och en på tre kilo, konstaterar Per-Åke.

Jättelaxen från midsommarhelgen, som givetvis också intar ledarpositionen i laxklassen i Fiske-DM för den här sommaren, var en hanlax, som vägde 15, 2 kg och hade längden 116 cm.

– Fångsterna här i Svanstein har varit hyfsat goda på sistone. Ett tiotal laxar över 10 kg är fångade på båda sidorna av gränsälven, och så länge vattnet inte blir alltför varmt finns chansen, siar Per-Åke Westerberg.

Vad är hemligheten med ett lyckat laxfiske på älven?

– Det är att ha tålamod, och kanske framförallt att lära sig att ro lagom fort snett över strömmen så att wobblern blir ett lockande bete för laxen. Det krävs nog rutin för det, men också mycket ”flax” för att få fisken att hugga.

Känslan?

– Ja, har man fiskat i en herrans massa år, så är det en häftig känsla att att lyckas få upp en lax i den här storleken.

Bra plats för lax

Svanstein är av tradition en av länets bästa laxfiskeplatser. Som ni kanske minns vanns Fiske-DM förra sommaren av en annan fiskeveteran i Svanstein, nämligen Bengt Wasikkaoja, pensionerad polis, som tog en laxbjässe på 19 kilo.

Också han fick drömnappet på trolling, och landade fisken efter stor dramatik då bland annat fisken kröp ur håven och han fick blöta sig rejält för att landa laxen.

Bengt Wasikkaoja blev för övrigt vittne till Per-Åkes storfiske i år.

– Ja, han var ute och rodde samtidigt som jag, och fisken tog bara hundra meter nedanför hans stuga i Svanstein, så fjolårsvinnaren fick se mitt äventyr.

Något sådant trassel var det inte för Per-Åke Westerberg, men tillräckligt dramatiskt ändå.

– Jag tror nog folk i allmänhet har svårt att förstå vilket slit det är att landa en sån här fisk, som är så otroligt stark, och bara vill vara kvar i älven…

När inte Per-Åke, 59, sitter i båten och ror sin laxwobbler så jobbar han som lärare på Sveriges enda skomakareutbildning i Övertorneå.

Lax

Per-Åke Westerberg, Torneälven Svanstein, 15,2 kg, 116 cm

Abborre

John Landkvist, Mockträsk, 1,28 kg, 48 cm

Harr

Ethel Landström, Pahakurkio Kalix älv, 910 gram, 106 cm

Gädda

Lennart Almqvist, Lule älv, Råbäcken, 7105 gram, 106 cm

Röding

Inga fångster rapporerade ännu.

Öring

Inga fångster rapporterade ännu.

Veckans vinnare

Presentkort för inköp av fiskeutrustning har lottats och tillfaller:

Ethel Landström, 95691 Överkalix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!