Nu ska svampmarkerna söder om Luleå kartläggas

Petra Wikström lämnade söders höjder i Stockholm och flyttade hem till Luleå. I dag är hon en av de drivande i svampklubben.

Nu kartläggs skogarna söder om Luleå. Tanken är att skapa en guide som ska vara till hjälp för alla som vill finna och plocka matsvamp.

Nu kartläggs skogarna söder om Luleå. Tanken är att skapa en guide som ska vara till hjälp för alla som vill finna och plocka matsvamp.

Foto: Joakim Nordlund

svamp2021-09-05 09:00

Under hösten har ett arbete påbörjats med att kartlägga markerna söder om Luleå. Tanken är att göra en matsvampguide så att fler ska hitta rätt i skogen. En av eldsjälarna bakom det projektet är svampkonsulenten Petra Wikström.
– Det har ju kommit ut en guide som täcker in skogarna norr om Luleå. Nu fortsätter vi med markerna söder om stan, säger hon.
I Luleå finns landets nordligaste svampklubb och när hon talar i vi-form är det medlemmarna i klubben som åsyftas.
– Det här gör vi ju tillsammans. Vi vill underlätta för andra som tycker om att plocka matsvamp, poängterar hon.
Sedan vill hon gärna lyfta fram klubbkompisarna Roger Eliasson och Göran Lidén som drog igång det så kallade LONA-projektet för några år sedan.
– De gjorde första omgången med inventeringar och skrev plockguiden som gavs ut av Luleå svampklubb. Det vi gör i år är steg två. Så de är egentligen eldsjälarna bakom. Jag har bara ryckt in här i steg två, säger hon.

Luleå svampklubb bildades 2014 och inför årets säsong är intresset större än någonsin. De arrangerar exkursioner varje tisdag under säsongen där alla som är medlem kan träffas och plocka svamp tillsammans. Den första träffen på hedarna utanför Kallax samlade hela 60 stycken.
– Ja, det var helt galet. Så många. Det har kommit 23 stycken som mest tidigare. Det verkar finnas ett uppdämt behov att komma ut i skogen, säger hon.
Den här dagen strövar hon däremot omkring själv uppe på Måttsundsberget. Svampsäsongen har precis startat och en halv vecka senare exploderar det formligen i skogen när matsvamparna skjuter fart.
– Det är alltid lika spännande att ge sig ut, säger hon samtidigt som hon synar marken.
I svampkorgen finns, tillsammans med bland annat en svampkniv, också en kompass som fungerar som en extra trygghet. Alla som har plockat svamp vet hur lätt det är att tappa orienteringen när man efter kanske en halv timme har snurrat runt med näsan mot marken.
– Telefonen är ju också ett bra hjälpmedel. Att lägga en punkt där man startade. Då vet man att man hittar tillbaka, säger hon.
Det behöver hon inte den här dagen. De här skogarna känner hon väl eftersom hon växte upp i Måttsund. I dag bor hon i Kallviken mitt mellan Måttsund och Kallax. Hon är egenföretagare och arbetar bland annat med grafisk form och illustration.
Hon flyttade till Stockholm redan 1999 och flyttade hem till Luleå för fyra år sedan. I Stockholm bodde hon och sambon på söder ett litet stenkast från Mosebacke.
– Skulle man ut i skogen och inte hade bil där vi tidigare bodde skulle man vika en lördag. Ha matsäck med sig och sedan planera. Här blir allt så mycket enklare. I går såg jag en karljohan från altanen, säger hon och ler.
För några år sedan började hon att studera biologi och fick då upp ögonen för svampar.
– Vilken fantastisk livsform det är. Svampar är ett eget rike rent vetenskapligt, säger hon.
I dag är hon sedan några år utbildad svampkonsulent och brinner för att lotsa andra in i svamparnas rike.
– Det är jättekul. Numera är jag också en av redaktörerna för Sporaden som är svampkonsulenternas lilla tidning. Svamparna har blivit en viktig del av mitt liv, säger hon.
Vad gör en svampkonsulent?
– En svampkonsulent informerar om matsvamp, förväxlingsarter och giftsvamp. Vi vill främja intresset för matsvamp och hjälpa svampplockare att plocka goda och säkra matsvampar.

Tips inför svampturen

Se till att ha en ny svampbok med aktuell information om matsvamp och giftsvampar. Ärvda svampböcker har inte uppdaterad information.

Är du ovan plockare så ta gärna med en svampkunnig vän eller följ med på en svampklubbs utflykter. 

Ska du vara ute länge så märk ut din utgångspunkt på en mobilkarta eller ta ut väderstreck med kompass. När du är klar hittar du då lätt tillbaka. 

Grovrensa matsvampen i skogen. Vid hemkomst, finrensa svampen på en gång. Svamp är en färskvara och ska inte stå orensad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!