Surströmmingspremiär för novis och kännare

En högtid för många och något trendigt. Och vad sägs om att prova ett vin istället för öl till surströmmingspremiären.

Testpanelen: Emma Laiti, Bengt-Olof Olofsson, Ingrid Åström, Ann-Katrin Broström, Monica Gotthold och Tryggve Bergman.

Testpanelen: Emma Laiti, Bengt-Olof Olofsson, Ingrid Åström, Ann-Katrin Broström, Monica Gotthold och Tryggve Bergman.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2018-08-15 20:00

Vi träffades hemma hos Tryggve Bergman i Rutvik. Den frodiga trädgården gav en fin fond till det ska spisas - surströmming. I uterummet hade testpanelen sällskap av små röda, söta, tomater och några enorma gurkor. Men nu var det surströmming som stod på menyn.

Förutom mer eller mindre hängivna surströmmingsälskare, fanns i juryn en som gjorde verklig surströmmingspremiär. Emma Laiti hade nämligen aldrig ätit det tidigare.

– Jag är från Gotland och har nog mer valt kräftpremiär så här på hösten, säger hon.

Värden Tryggve är en riktig specialist med bakgrund i BD fisk. Han kunde berätta om olika sätt att bereda strömmingen.

– Oskars har en särskild teknik och rensar första efter inläggning. De är duktiga på att producera jämn smak på sin surströmming, säger han.

Han kunde också berätta hur hans surströmmingsmiddagar varit fram till den dag han lärde sig äta det.

– Jag gömde fisken bland potatisskalen och satsade mer på snapsen.

Testen satte igång och deltagarna diskuterade färg, sälta, smak, och vad surströmmingen ger förutom det smakmässiga.

– Jag äter ofta surströmming i goda vänners lag, säger Monica Gotthold, som uppgett att hon äter det ett tiotal gånger per år.

Så blev det ett prat om det här med filé. Den övervägande åsikten var att det var något för nybörjare och att filéer inte smakade som riktigt som hel strömming.

– Det är en helt annan produkt, säger Tryggve Bergman.

Efter att alla fått i sig av de nio olika surströmmingsburkarna lät det annorlunda och i testet kan man konstatera att filéerna fick höga poäng.

– Det verkar vara ett dåligt surströmmingsår. Jag tycker att de överlag varit för salta, säger Ingrid Åström.

Också Ann-Katrin Broström höll med.

– Jag tycker att det varit en bismak i flera, säger hon.

Att en filé fick höga poäng av Emma Laiti var kanske inte så konstigt, med det tidigare resonemanget i åtanke. Men också sällskapets största surströmmingsentusiast hyllade filéerna.

– Den här är min favorit, med bra konsistens och god, säger Monica Gotthold om Kallax filé.

Den surströmming som fick flest poäng i testen var Borkbo. Den var bland annat Bengt-Olof Olofssons favorit.

– Den var bäst. God smak, bra konsistens och god lukt. Jag äter inte så mycket surströmming, det som förvånade mig var att det är så stora skillnader mellan de olika märkena. Det är inga problem för mig som lekman att känna skillnad, säger han.

Så var vi tvungen att fråga Emma Laiti om hennes surströmmingspremiär.

– Jag kan tänka mig att jag kommer att lära mig att gilla det, det var absolut ätbart. Det är trendigt att bevara råvaror på traditionellt sätt och konservering är en trend.

Så vilket vin tycker vinkännaren Laiti skulle passa till surströmming?

– Ett torrt Riesling passar till det lite udda med sin höga fruktighet, det borde funka.

Fotnot: De surströmmingssorter som finns med i testet var de vi hittade i fyra matvarubutiker i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om