De vågar satsa på kött

Öppet hus i nya ladugården, det fanns en tanke med det. - Fler skulle kunna satsa, det finns stor efterfrågan av lokalproducerad mat, sade Per och Maria Nordgren.

Sundom2010-04-22 06:00
Ett första skäl till att bjuda in folk var att många frågat om deras nybygge i Sundom. Begreppet öppet hus finns det dessutom fler betydelser av. Ungdjuren vandrar omkring i lösdrift i en oisolerad ladugård där det medvetet är öppet här och var.- Djuren tål kyla väldigt bra, de behöver däremot slippa fukt, sade Maria Nordgren.Av senaste Lantbruksbarometern framgår att många av de intervjuade bönderna i Sverige och länet upplever dålig lönsamhet. För att kunna öka lönsamheten vill nästan hälften av tillfrågade lantbrukare i Norrbotten öka produktionen.Per och Maria Nordgren gjorde alltså slag i saken. De övertog gården för en rad år sedan och bytte mjölkproduktion mot köttproduktion.- Jag hade andra jobb och köttproduktion kräver inte lika många timmar som mjölkproduktion, sade Per Nordgren.Allt möjligt
Sysslolösa förefaller paret ingalunda att vara. Maria är landskapsarkitekt, Per har ett specialsnickeri. Dessutom har de den växande gården och tre barn.De har gått från en mindre mängd djur till att bygga om gamla ladugården för att ha plats åt 50 tjurar. Nu har de byggt ny lagård och kan sammanlagt ta emot 110 djur, ett mål de tror sig nå nästa år. Ytterligare steg kan följa. Paret ser både hinder och möjligheter.- Vi har begränsad tillgång till mark. Det finns mark men inte just här och avståndet blir därmed för långt. Lönsamheten är det stora problemet. Det är annars fullt möjligt att satsa, fler skulle kunna göra det, sade Per Nordgren.Konsumenterna vill ha lokalproducerad mat. Samtidigt produceras långt mindre volymer än vad som förbrukas i länet.Djuren lever på gården 17-18 månader innan slakt. Gården skickar djur till Norrbottensgården i Luleå och Carlgrens slakteri i Gällivare.- Från Norrbottensgården sades att de tidigare knappt fått komma in på Ica, nu skriker de efter varor, återger Per Nordgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!