Utan täckning i täkten

Utanför Sunderbyn samlas flera företag, enbart Skanska har 20 hektar mark och dålig kontakt.– Jag kan inte larma om det händer en olycka, säger Jimmy Larsson.

DÅ OCH DÅ. Skanska,med entreprenören Östlings trafik, och andra företag i Sunderbyn ligger i teknikskugga.

DÅ OCH DÅ. Skanska,med entreprenören Östlings trafik, och andra företag i Sunderbyn ligger i teknikskugga.

Foto: Petra Isaksson

Sunderbyn2013-12-19 06:00

Han tillhör Östlings trafik och kör hjullastare i Skanskas grustäkt. Lastbilar kommer och far. Det behövs täckning i täkten.

En bra bit bort, i kontoret, sitter produktionschefen Jonas Larsson.

Han berättar att Skanska drog in fast telefon och ledningar för datakommunikation. Det fungerade bra. Men personalen behövde vara rörlig och mobiltelefonerna tog över. Efteråt var det kört med att prata i telefonen inomhus.

– Om du gick ut kunde det gå att prata på vissa ställen, berättar Jonas Larsson.

3G går trögt och nu finns 4G, med liknande problem. Skanska ordnade en egen sändare som understöd, berättar Jonas Larsson.

– Den tar signalen från masten. Och det här gjordes bara för att kunna ringa. Vi betalade själva. Är det meningen att vi ska behöva investera för att kunna använda telefonen?

Känna sig säker

För säkerhetens skull, och för behovet av kommunikation med kontoret samt kundföretag, behöver chauffören Jimmy Larsson bra täckning ute på fältet. Han har en 4G-telefon. I stan funkar den men inte här.

– Hela området är en gråzon. Samtal bryts, ibland går det inte ringa alls. Ibland går det använda SMS. Att använda MMS går inte alls. Och jag kan inte larma om det händer en olycka. De som kör in här behöver också ha kontakt, berättar Jimmy Larsson.

Betalar dyrt

På området finns även Ragnsells, Norrlandsjord och verksamhet som Nils-Olov Lindfors bedriver. Lindfors, mer känd som LRF:s länsordförande bor på annan plats i bygden, säger att han och hustrun tillsammans driver sex företag. Bra kommunikationer, 3G och 4G, är ett måste.

– Det funkar erbarmligt. Vi betalar för en tjänst som inte fungerar. Det tar tid för oss och innebär extra uppkopplingar, det blir därmed också dyrare. Det är helt sonika så att det inte finns tillräckligt med kapacitet, säger han och efterlyser handling för att uppfylla Riksdagens täckningsmål för framtiden.

Fakta/ Mer än en var

Vid halvårsskiftet i år fanns det 14.045.000 mobilabonnemang i Sverige (kontantkortslösningar inräknade).

Av dessa fanns 10.835.000 hos privatpersoner och resten hos företag.

Trenden är att antalet mobilabonnemang ökar och sedan halvårsskiftet har antalet mobilabonnemang ökat något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om