Missionärsbarn på språkresa i litteraturen

Hon var missionärsbarn i Sudan, gick i bibelskola på Nya Zeeland och pluggade design i USA. Nu har ingenjören Kristin gett sig ut på en språkresa – från A till Ö.

”Som liten saknade jag tålamod. När jag tillverkade dockkläder tejpade jag ihop dem i stället för att sy”, säger Kristin Hammarberg.

”Som liten saknade jag tålamod. När jag tillverkade dockkläder tejpade jag ihop dem i stället för att sy”, säger Kristin Hammarberg.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Sudan2020-04-10 18:30

Sex månader unga Esther kryper runt och vidgar sina vyer hemma i lägenheten på Kallkällan. För mamma Kristin Hammarberg, 30, har utforskande av världen pågått hela livet.

– Mina föräldrar jobbade som missionärer och jag har bott i Sudan både som ettåring och under hela mellanstadiet, säger Kristin, som är Luleåbo sedan elva år.

Hennes mamma och pappa hade världen som arbetsfält och även Kristin kände sig tidigt som en världsmedborgare.

– Jag har sett fattigdom och sidor av ett land som man inte upptäcker som charterresenär. Jag vande mig tidigt vid att träffa människor med olika nationaliteter. Mina skolkompisar var från Sydkorea, Tyskland, Kanada och Holland. Vi lekte med varandra över generations- och landsgränser. Att efter fyra år komma hem till högstadiet i Sverige blev en kulturkrock, säger Kristin och berättar hur de enkla sandlekarna byttes ut mot diskokvällar och strul med killar och en hård, främlingsfientlig ton som hon inte var van vid.

– Jag acklimatiserade mig trots allt väldigt väl, men har alltid fortsatt att vara nyfiken på världen.

Efter gymnasiet följde bibelstudier på Nya Zeeland och när det var dags att välja studieort föll valet för Göteborgstjejen på Luleå.

– Jag ville passa på att se delar av landet som jag inte utforskat. Snö och skidåkning lockade mig, liksom ingenjörsutbildningen med designinriktning.

Under studieåren hann hon både med ett halvårs utbyte i USA och med att träffa kärleken, i form av den nuvarande maken Samuel, 32. För två och ett halvt år sedan föddes parets son Eliam och det var under mammaledigheten som Kristin Hammarberg blev sugen på att lära sig att måla med akvarell.

– Så fort Eliam sov tog jag fram målargrejerna och min första bild var en bulle. Jag bestämde mig för att måla en bild för varje bokstav i alfabetet, men jag visste inte vad jag skulle ha bilderna till. Så småningom väcktes tanken att trycka upp planscher, säger Kristin och berättar att det var när hennes kusin skulle starta ett bokförlag som idén om en ABC-bok föddes. 

Det blev en modern språkresa för de minsta! Vad sägs om Q som i quesadillas?

– Att mitt nya målarintresse skulle utmynna i en bok blev en överraskning, även om jag länge jobbat som illustratör vid sidan av mitt arbete som ingenjör. Just nu är livet som tvåbarnsmamma hektiskt, men jag har många nya bokidéer för framtiden!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!