Studenten innebär en kostnad på mellan 15 000 och 20 000 kronor. Det är mycket pengar som läggs på klänning eller kostym/frack, frisör, flak, studentskivor och presenter bland annat.
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tipsar om hur man kan göra för att spara in lite pengar.
– Det finns en hel del fallgropar efter vägen och man måste försöka undvika att gå på alla förslag och idéer som finns, säger hon.
En studentmössa kan kosta alltifrån en hundralapp till 2 000 kronor.
– Man kan beställa en massa andra prylar med studentmössan och det är fullkomligt onödigt. Köp endast mössan, säger Ingela Gabrielsson.
Redan när höstterminen startar börjar också förberedelserna inför studenten. En del aktiviteter kanske måste bokas och beställas i förväg, kanske också betalas.
– En fördel är att man kan ta kostnaderna redan då och sprider ut dem under hela året, säger Ingela Gabrielsson.
Hon föreslår att man lägger undan av studiebidraget för att få pengar till nöjen eftersom det kanske inte är möjligt för föräldrarna att ta alla kostnader som uppkommer.
– Det är bra om man har en budget och lägger upp på bästa sätt. Man kanske kan ha mottagning hemma eller tillsammans med någon, köper kläder på Blocket eller second-hand, tipsar Ingela Gabrielsson.
Att låna till konsumtion är som huvudregel inte en god idé, menar hon, men säger att det finns flera lösningar att titta på. Fackförbunden har ofta bra medlemslån och om man kan utnyttja en kortkredit en kort tid kan det var en bra lösning.
– Det är inte konstigt om man vill ta ett sådant lån, det ska man inte skämmas för, säger hon.