På gården Slumpens skördar i Strömsund utanför Råneå, producerar paret Gunnar och Mari Jonsson honung från egna bin och lammkött från egna lamm. Bakom affärsutvecklingen står en stark drift att göra allt så genuint som möjligt.
- Våra får växer på naturligt bete. Vi konstgödslar inte och djuren får bara naturlig kost. Inget kraftfoder, säger Gunnar Jonsson.
När det är dags för slakt är det transport till slakteriet som gäller med djuren. När slaktdelarna packats i kartonger efter slakten så levererar de köttet direkt till kundens dörr. En gård med småskalig produktion har inte alltid de utrymmen som krävs och kan inte alltid följa de regler som gäller för livsmedelshållning som gäller. Allt bygger därför på planering.
- Eftersom det finns regler som säger att vi inte får ta hem köttet och sen leverera det vidare till kunden så transporterar vi köttet direkt från slakteriet till kunden, säger Gunnar Jonsson.
Kunderna är nöjda och paret får veta att det som levererats till dörren är omtyckt. Detsamma gäller för honungen. Runt om på familjens stora ägor finns 35 bisamhällen utställda på lämpliga platser.
Honungsår
- I år är ett riktigt "honungsår". Jag tror att det blir mellan 500-800 kg honung i år som vi får ut ur kuporna, säger Jonsson.
Honungen är lättsåld och säljs av familjen på marknader eller när de besöker andra sociala sammanhang men också på Gunnar Jonssons arbetsplats, Luleå tekniska universitet, säljs en del.
- Jag är universitetslektor och mitt område är Hållbar utveckling. Eftersom mycket av min tid går åt till forskning och undervisning är det så skönt för mig att också ha allt det här, att göra det fullt ut, även praktiskt, säger han.
Leva fullt ut och att utveckla sina idéer när det gäller genuinitet, speglar också av sig när det handlar om gårdens nya medlem, nordsvensken, Ousmo, 3 år.
Arbetshäst till gården
- Jag var i Australien under en tid tidigare i år och min dotter var med. Hon ägnade tiden när jag jobbade mycket åt att rida och det föll sig naturligt att jag också deltog ibland, säger han.
Väl hemma bestämde han sig för att skaffa en foderhäst som dottern Ylva kan rida på, men också en arbetshäst till gården. Så kom Ousmo till gården i Strömsund.
- Jag fick en idé om att bruka jorden med hjälp av honom. Jag har fått gamla hästredskap som skördeskrinda och gödselvagn av en gammal farbror i byn, och nu tränar jag honom för att dra timmer ur skogen, säger Jonsson.
Nytt fårhus
Av de första timmerstockarna som nordsvensken drar ut ur skogen, ska familjen sen bygga ett nytt fårhus för familjens vuxna får och lamm.
Och det är så det är på Slumpens skördar. Det ena ger det andra. Gunnar Jonsson visar en alldeles ny produkt som frun Mari utvecklat av något så speciellt som baggpungar. Något som slaktarna var lite skeptiska till en början när paret beskrev vilka delar på baggarna som de också ville behålla.
Kaffepungar
- De är ju inte helt vana vid det. Men slaktarna har gjort det iallafall och nu har min fru börjat tillverka kaffepungar av baggarnas pungar, med stänglocket gjord på penisen, säger Jonsson.
Tillverkningen sker efter en viss procedur som handlar om kalkvatten, sjövatten och garvning, helt efter eget huvud. Och efter sunt bondförnuft. Precis som det mesta sker på Slumpens skördar i Strömsund.