Ett ungdomsläger av det ovanligare slaget

I helgen arrangeras ett slöjdläger i Strömsund utanför Råneå. 16 killar och tjejer i åldrarna tolv till sjutton år finns på plats.

Länsslöjdskonsulenten Pia Jägstrand tycker det är viktigt att unga människor får upptäcka hur det är att arbeta med slöjd.

Länsslöjdskonsulenten Pia Jägstrand tycker det är viktigt att unga människor får upptäcka hur det är att arbeta med slöjd.

Foto: Joakim Nordlund

STRÖMSUND2018-09-08 09:46

Just nu pågår ett ungdomsläger av det ovanligare slaget. 16 killar och tjejer i åldrarna tolv till sjutton år träffats i byn Strömsund utanför Råneå för att få prova på olika slöjdartekniker.

15-åriga Moa Liuska bor alldeles intill och hon är den som kanske har närmast till lägret. Hon kom dit för att hon gillar att tälja och jobba med händerna. Sedan såg hon det också som ett tillfälle att träffa gamla kompisar.

– Och kanske också lära känna andra. Ett läger på det här sättet verkade spännande. Sedan verkade det vara god mat också och det är ju heller inte fel, säger hon och täljer så att lite barken från sälgstycket gör en saltomortal i luften innan det landar på golvet.

Sedan fortsätter hon:

– Jag gillar det här. Jag har täljt en del tidigare men det har liksom inte blivit av på slutet.

Men det är inte alla som bor nästgårds som Moa Liuska. I Strömsund finns just nu ungdomar från Kiruna, Boden, Kalix, Luleå och Råneå. 17-årige Anton Ekholm bor i Kalix och även han inledde slöjdandet med en täljkniv.

– Det var min fiollärare som upptäckte det här lägret. Han vet att jag tycker om att göra saker med händerna, säger han.

Länsslöjdskonsulenten Pia Jägstrand finns i bakgrunden. Hon tycker det är viktigt att också unga människor får upptäcka hur det är att arbeta med slöjd.

– Märker du!? Det blir en härlig stämning som infinner sig här inne när alla börjar. Det blir ett lugn men samtidigt en aktivitet. Att slöjda är både stimulerande och rogivande, säger hon.

Själva undervisandet leds av de unga slöjdarna Emma Ewadotter och Moa Bogren.

– Vi går ju in på grunderna. Men vi vill också att de ska arbeta med att förmedla budskap genom slöjden. Man kan använda slöjden som kommunikationsmedel, säger Emma Ewadotter som titulerar sig brodös.

Medan kompisen Moa Bogren håller i trädelen tar hon och hjälper den andra halva av gruppen tillrätta med broderandet. Efter 45 minuters träning får den gruppen prova på langettsömnad innan det är dags för de två grupperna att byta plats.

Det hör inte till vanligheterna att slöjdarläger arrangeras.

– Jag kan inte säga om det är första gången som det händer i Norrbotten. Det är i alla fall första gången som Region Norrbotten och Kulturskolan arrangerar ett, säger Pia Jägstrand.

Tack vare pengar från Kulturrådet, Region Norrbotten, Kulturskolan och Svenska Kyrkans församlingar i Luleå, Kalix och Råneå har allt finansierats. Det innebär att ungdomarna inte behövde lägga en enda krona ur egen ficka.

– Det här känns spännande. Det känns meningsfullt och rätt att kunna bjuda på ett sådant här läger, säger Pia Jägstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om