Anitha Risberg, medicine doktor i fysiologi vid Luleå tekniska universitet, undervisar och forskar i ämnet och har skrivit en bok med titeln ”Stress, prestation och återhämtning”.
– Nu handlar det om attitydsfrågor i livet. Småbarnsföräldrar jobbar mer och den tiden är väldigt intensiv, samtidigt vill de unga ha hus, bil, sommarstuga och ny skoter nu, säger hon.
Statistik från Försäkringskassan visar att antalet startade sjukfall ökade med 98 000 mellan åren 2010 och 2015. Sjukfall med psykiatriska diagnoser ökade mest och utgjorde 59 procent av ökningen. Anpassningsstörningar och stressreaktioner står för 66 procent av ökningen. Huvuddelen av Norrbottens kommuner har dock färre antal sjukfall med psykiatriska diagnoser.
– Vi är gjorda att arbeta hårt en viss tid men om man gör det hela tiden utvecklas det till kronisk stress. Våra hjärnor har väldigt liten återhämtning i dag, det är nästan som om att du bara existerar om du finns på nätet, säger Anitha Risberg.
Hon betonar hur viktig återhämtning är och föreslår att använda en dag i veckan till att inte gå in på internet förrän till kvällen.
– Du måste inte skynda iväg på yoga och mindfulness, det kan tvärtom bli ett krav. Återhämtning kan vara en skotertur eller laga mat om du tycker om det. Reflektera över vad som är viktigt. Att ha den nyaste skotern och det största huset innebär ekonomiska krav, säger Anitha Risberg.
Att lyssna på kroppens signaler är nog så viktigt, menar hon.
– Ny forskning visar att man kan gå starkare ur större trauman som exempelvis utmattningssyndrom. Har man varit utmattad en gång är man lite mer sårbar men symptomen behöver inte leda till något. Sitt ned och fika med kollegor, låt lunchen ta tid. Sätt upp en fem- eller tioårsplan. Allt måste inte göras i år, tänk långsiktigt, säger hon.
Siw Ahlfort, ombudsman hos Unionen, möter allt oftare medlemmar som är sjukskrivna, många av dem kvinnor som drar det tunga lasset utanför arbetet.
– Mer än hälften av sjukskrivningarna orsakas numera av psykosociala faktorer. Kvinnornas långa sjukskrivningar har ökat med 84 procent på åtta år, i Norrbotten är siffran 60 procent på fyra år. Det är en enorm ökning, säger hon.
Men utvecklingen går att vända. Hon hänvisar till arbetsplatser där det arbetas aktivt med arbetsmiljön och undersökningar visar att sjuktalen är lägre.
– Att komma överens om en tillgänglighetspolicy på arbetsplatsen, när förväntas jag svara på mejl och telefon, är ett sätt att minska stressen, säger Siw Ahlfort.
– Inom företagshälsovården kan man grovt sett säga att man tidigare jobbade hälften med besvär från rörelseapparaten och hälften med psykosocial ohälsa hos individer men i dag är det den senare som ökar, säger Margareta Öderyd som är fysioterapeut, ergonom och hälsocoach.
Det har blivit lite fint i dag att vara lite stressad och ha många järn i elden, säger hon.
– Men det går inte i längden att jobba mycket, satsa på karriären, vara en superförälder och ha en hur aktiv fritid som helst, säger hon.
En ledig timme fylls ofta på med något utan att känna efter och man tummar på återhämtningen.
– Stressrelaterad sjukdom hänger mycket ihop med kravbilder från andra, arbetet och mig själv. I grund och botten tror jag det handlar mycket om att vi inte sätter gränser, säger Margareta Öderyd.