Den 4 juni tog Vårdförbundet ut 2 000 arbetare på strejk. Arbetarna kommer från sju av Sveriges största sjukhus.
SKR skrev samma dag på deras hemsida att de vill stoppa konflikten och skriva ett nytt avtal snabbt. Något om inte speglas i det senaste förslaget från medlarna i konflikten. Förslaget de lade fram var helt enkelt inget förslag alls. Detta på grund av att parterna står för långt ifrån varandra.
– Risken för att det blir en lång konflikt är stor men vi kommer inte att ge oss, säger Elisabeth Lindblad, ordförande för Vårdförbundet Norrbotten.
Hur utdragen konflikten blir återstår att se men Lindblad är tydlig med deras krav. Vårdförbundet vill se en arbetstidsförkortning med 15 minuter om dagen, totalt 75 minuter i veckan till en början.
– De är beredda att låta oss gå i strejk för 15 minuter om dagen, det är beklagligt.
Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, säger att de har haft möten med medlarna. Vad det landar i vet de inte än.
– 15 minuter kan tyckas vara lite men sammantaget är det miljontals timmar som försvinner. Att i ett läge då man redan har stora utmaningar att bemanna trappa ner arbetstimmarna skulle leda till att arbetsbelastningen ökar och arbetsmiljön skulle bli sämre.
Trots att framstegen har varit få i konflikten hoppas Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör på region Norrbotten, på en snabb lösning.
– Ingen vill ha en lång konflikt, vi vill kunna återgå till att jobba som vanligt.
I Region Norrbotten meddelar Vårdförbundet att 40 procent av personalen som är under 29 år funderar på att sluta. Sammanlagt hade region Norrbotten 106 000 timmar i övertid förra året.
– Vi vill rädda vården och det är inga konstiga krav vi ställer, säger Lindblad.
Hittills har ingen strejkvarsel lagts i region Norrbotten, något som Näsvall hoppas slippa. Oavsett om det blir en strejk eller inte så menar Hedberg att region Norrbotten kommer att påverkas om konflikten blir utdragen.
– Sommaren är redan en extra utsatt period. Ju längre tiden går desto mer påverkar blockaderna, säger Hedberg.
– Just nu jobbar vi mest med att lösa bemanningen i sommar, säger Näsvall.