Nytt bråk om tjänstedirektiv
EU-parlamentet ska kräva rejäla ändringar i det omstridda förslaget om friare tjänstehandel i EU, anser församlingens föredragande i frågan. Principen om ursprungsland bör i praktiken tas bort och ett antal branscher undantas helt, anser hon.
Principen om ursprungsland bör i praktiken tas bort och ett antal branscher undantas helt, anser hon.
"Jag tycker att det verkar ganska bra, men det är inte säkert att det blir så här i slutändan, säger Jan Andersson, s-ledamot i EU-parlamentet apropå förslagen."
Förslagen finns i en delrapport om tjänstedirektivet som parlamentets föredragande, eller rapportör, i ärendet har lagt fram. Senare i vår kommer hon, den tyska socialdemokraten Evelyn Gephardt, med ett andra delförslag till betänkande från parlamentet.
Tjänstedirektivet har blivit ett slagträ för nejsidan inför folkomröstningen i Frankrike om EU:s konstitution, trots att det inte finns någon direkt koppling, och har mött hård kritik från flera länders regeringar, som Frankrike, Tyskland och Sverige.
Det bedöms av kritikerna, som det ser ut i kommissionens tappning, vara ett hot mot allt från statliga monopol till möjligheterna att finansiera hälso- och sjukvård med allmänna medel. Och det antas av kritikerna bereda vägen för underbudskonkurrens med låga löner och sämre villkor.
Särskild måltavla har förslagets princip om ursprungsland varit - enkelt uttryckt innebär den att det är villkor och löner i det land där företaget hör hemma, inte där tjänsterna utförs, som ska vara styrande för företaget. De gamla medlemsländerna i EU har målat upp hot som går ut på att företag från de nya medlemsländerna skulle ta över jobb i gamla EU med låga löner som vapen.
Evelyn Gephardt föreslår att tjänstedirektivet ska vara underordnat lagar om minimilöner, kollektivavtal eller arbetsmarknadslagar generellt i det land där tjänsterna utförs. Och det ska inte väga tyngre än ett lands lagar om socialförsäkring.
Hon vill att beställarna av tjänster, företag eller myndigheter, ska ansvara för att de som anlitas lever upp till de standarder och konsumentskydd som kan krävas.
På så sätt kan social dumpning undvikas, ett begrepp som många använt för konkurrens med låga löner, enligt Gephardt.
EU-kommissionen har redan sagt att den kan tänka sig att undanta hälso- och sjukvård och tjänster av allmänt intresse från direktivet. Gephardt vill göra fler undantag än så, bland annat föreslår hon specifikt att marknaden för lotterier och vadslagning ska vara undantagen.
Tjänster som finansieras helt eller delvis av statliga eller regionala myndigheter för att uppfylla ett allmänt intresse ska vara undantagna. Det kan vara hälso- och sjukvård, socialtjänst, utbildning och kulturtjänster och etermedier.
Parlamentet beräknas vara klar med sin behandling någon gång i höst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!