Misstroendedebatt mot Barroso
Det blir en debatt om en eventuell misstroendeförklaring mot EU-kommissionens ordförande José Barroso. Den 25 maj får han, eller någon annan kommissionär, svara på frågor i EU-parlamentet om Barrosos semester på en grekisk väns yacht förra året.
Sex svenskar finns bland de närmare 80 ledamöter som nu formellt har väckt en motion om misstroende mot kommissionen. De sex är Junilistans Nils Lundgren, Lars Wohlin och Helene Goudin, vänsterpartisterna Jonas Sjöstedt och Eva-Britt Svensson samt miljöpartiets ledamot Carl Schlyter.
Socialdemokraten Anna Hedh, en av fem s-ledamöter i parlamentet, fanns med som undertecknare från början men drog sig tillbaka.
Initiativtagare till motionen är det brittiska självständighetspartiet (UKIP), och de flesta signaturerna kommer från de 36 medlemmarna i den oberoende partigruppen IND/DEM där Junilistan ingår.
Motionen lär inte få stöd av en majoritet i parlamentet, om och när det blir dags för omröstning vid junisessionen i Strasbourg. De tre största grupperna finns inte företrädda bland undertecknarna.
Motionärerna kräver att Barroso och kommissionen svarar på frågor om Barrosos semester i augusti i fjol på en yacht tillhörig hans vän miljardären och skeppsredaren Spiros Latsis. De anser att det kan misstänkas vara en gåva av stort värde och att Barroso har fått den på grund av sin ställning. Vid tidpunkten var han utsedd till kommissionsordförande men hade ännu inte tillträtt posten.
Motionärerna säger sig vara redo att dra tillbaka motionen om Barroso ger rimliga svar på frågorna och om kommissionen upprättar klara regler för att kommissionärer ska deklarera alla gåvor av större värde.
För Barroso är saken en ny pinsamhet. Han behöver dock inte infinna sig i parlamentet, någon annan kan företräda kommissionen om han inte kan eller vill.
Barrosos försvar har varit att vistelsen var en rent privat angelägenhet och ingår i det privatliv som också en ordförande för kommissionen måste ha rätt till. Talet om en gåva av stort värde har han avfärdat som absurt.
Upprinnelsen till hela affären, förutom att det är en välkommen chans för många EU-kritiker att ifrågasätta kommissionen inför den känsliga omröstningen om EU-konstitutionen i Frankrike 29 maj, är en fråga som UKIP:s gruppledare Nigel Farage ställde i parlamentet. Kommissionen tog lång tid på sig att svara och Barroso sades då själv ha antytt att han borde berätta om vistelsen.
- Jag har inga problem att förklara allt, sade Barroso enligt nyhetsbyrån Reuters på torsdagen och tillade att han är beredd att göra det inför parlamentet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!