Litauen hålls utanför EMU

Det är Sveriges fel att EU-kommissionen inte vill släppa in Litauen i EMU nästa år.
Åtminstone delvis.

Strasbourg2006-05-16 18:13


Men Slovenien får grönt ljus för att införa euro 2007.

Slovenien och Litauen har båda själva begärt att få införa euron nästa år. I sina rapporter om hur de båda klarar kraven för att släppas in säger kommissionen att Slovenien uppfyller alla krav. Litauen gör det också, utom vad gäller inflationen.

Den är lite för hög, drygt 2,6 procent och kommissionen bedömer att den kommer att stiga över 3 procent under 2006.

Kommissionens ribba för inflation ligger för närvarande på 2,6 procent. Ribbans höjd bestäms av inflationen i de tre länder i hela EU som har de lägsta nivåerna, eller som kommissionen och EU-fördraget säger, klarar sig bäst. Ett genomsnitt av det räknas fram och sedan läggs 1,5 procent på.

Sverige på 0,9 procent, Finland på 1,0 och Polen/Nederländerna på 1,5 procent, är de länder som nu med Eurostats siffror från mars i år utgör måttstocken.

På TT:s fråga om Sveriges låga inflation är en förklaring till att Litauen inte kommer med svarar kommissionären med ansvar för EMU-frågor, Joaquin Almunia, att han gläds å Sveriges vägnar att landet klarar sig så bra och tillägger:

<Q> &ndash; En del säger att vi bara borde ta hänsyn till vad EMU-medlemmarna har för inflation. Men vi är EU-kommissionen, ingen diskussionsklubb för akademiker, och vi måste följa vad som sägs i fördraget.</Q>
I det svenska finansdepartementet verkar skuldkänslorna vara långt borta. Och frågor om inflationen och huruvida det verkligen är bra att ha 0,9 procents inflation, ska inte regeringen svara på, säger Jens Henriksson, statssekreterare hos finansminister Pär Nuder, till TT:

<Q> &ndash; Det är frågor som Riksbanken ska svara på, det är de som ansvarar för inflationen.</Q>
Om de nuvarande EMU-länderna ställer sig bakom kommissionens förslag, vid ett möte i sommar, utökas EMU-kretsen och länderna med euromynt från tolv till tretton vid årsskiftet.

Sverige står utanför efter nejet i folkomröstningen om EMU 2003. Men kommissionär Almunia framhåller att Sverige, till skillnad från Storbritannien och Danmark, inte har något undantag från EMU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!