Kommissionens budgetförslag bantas
EU-parlamentet vill knapra en aning på det förslag till långtidsbudget för åren 2007-2013 som EU-kommissionen presenterat. Men det hamnar långt över den gräns, omkring 150 miljarder euro, som Sverige och fem andra budgetbantare kräver.
De fem svenska socialdemokratiska ledamöterna kommer dock att ställa sig bakom det förslag som parlamentet väntas föra vidare till förhandlingarna med de 25 medlemsländerna och kommissionen.
- I stora drag ställer jag mig bakom det, jag måste kompromissa i min grupp, säger Jan Andersson, en av s-ledamöterna, till TT.
Efter en omröstning i parlamentets tillfälliga utskott för budgetfrågor för en klar majoritet, med de tre största grupperna, fram ett förslag som slutar på 974 miljarder euro i åtaganden. Det motsvarar 1,18 procent av EU:s samlade bruttonationalinkomst. Men de sex länder som vill hålla hårdast i pengarna har ett förslag på 1 procent, eller 815 miljarder euro. EU-kommissionens förslag är på 1,24 procent, eller drygt 1 000 miljarder euro.
För medlemsavgifterna som EU-länderna betalar skulle det, utan förändringar i övrigt, innebära att Sveriges avgift skulle öka kraftigt.
- Det var en mycket viktig omröstning. Alla tenderar att glömma bort att det inte blir någon uppgörelse om budgeten utan att parlamentet är med, sade talmannen Josep Borrell på en presskonferens på onsdagen.
Parlamentets rapportör Helmut Böge påpekar att kommissionens och parlamentets förslag inte är riktigt jämförbara. Utskottet har plockat ut flera stora anslag, på flera tiotals miljarder, och lagt dem utanför budgeten. Det handlar om den europeiska utvecklingsfonden och några andra fonder, av vilka de senare bara ska användas i exceptionella fall.
I klartext betyder det att det på papperet ser ut att vara större skillnad mellan kommissionen och parlamentet än vad det i praktiken är.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!