Stort intresse för världens längsta skidlopp

Red Bull Nordenskiöldsloppet arrangeras i mars men redan nu är intresse för nästa årets lopp större än vid samma tid ifjol.

Redan nu är intresse för nästa årets lopp större än vid samma tid ifjol.

Redan nu är intresse för nästa årets lopp större än vid samma tid ifjol.

Foto: Håkans Stridblom

Jokkmokks kommun2019-10-18 08:54

Den 28 mars går Red Bull Nordenskiöldsloppet av stapeln för femte gången under sitt nuvarande namn. Det klassas som världens längsta skidlopp. 

Redan nu är intresset stort.Till dags dato har 270 åkare från 15 olika länder anmält sig vilket är 40 fler än vid samma tid ifjol. Förra årets lopp fick dras om i sista stund på grund av regn vilket ledde till blöta och svårforcerade spår över Lilla Luleälvens is. I år gör man dragningen permanent och under sommaren har temet bakom loppet jobbat med att göra bredare spår runt Granudden. Det innebär också att byn Granudden kommer att bli en av tre huvudkontroller med mat och vila. 

Nu finns också långt framskridna planer på ett cykellopp. 

– Vi har förstått att intresset för att åka Cykelvasan är stort. Så, vi tänkte, varför inte ett cykelnordenskiöldslopp, säger Wolfgang Mehl, organisationschef.  

Genom ekonomiskt bidrag från Leader polaris har en bansträckning nu tagits fram. Cykelloppet, Midnight Sun-Mountainbike-Nordenskiöld, kommer att ha samma distans som skidloppet men på delvis andra vägar. Slutet av mountainbikespåret kommer att gå upp på berget Routevare och sedan ner i mål på samma plats som skidloppet, vid Talvatissjön i Jokkmokk. Under sommaren 2020 kommer ett testlopp med ett 50 cyklister genomföras och det första riktiga loppet planeras till sommaren 2021. 

– Idén är att marknadsföra det som ett midsommarnattslopp  Det är säkerligen mycket attraktivt att cykla i midnattssol i Jokkmokks fina natur. 

Karta: Jokkmokk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!