Stort intresse för Gränsjägarbataljonen

Gränsjägarbataljonen övar och passar på att rekrytera fler krafter. "Gemenskapen och att lära nytt", säger Lisa Månsson, 37, om vad som lockar henne till hemvärnet.

20 augusti 2017 14:07

Hemvärnet i östra Norrbotten består av frivilliga i Kalix, Haparanda, Överkalix och Övertorneå.

De senaste dagarna har över 300 människor övat och under samma tid passat på att visa upp sig för allmänheten i syfte att rekrytera fler till hemvärnet och de organisationer som stöder dem.

Hemvärnet i östra Norrbotten är, procentuellt sett, bland de starkaste i landet.

– Vi ser dessutom en ökning nu, väldigt många har anmält sitt intresse den senaste tiden. Jag vet inte vad det beror på, men världssituationen kan ju påverka, säger Conny Pettersson, kompanichef, med tillägget att höjd kvalitet också bidrar.

– Vi har fler övningstillfällen, högre kvalitet på övningarna och på utrustningarna.

Under lördagens rekrytering i Kalix lär 20-30 människor ha anmält sitt intresse för verksamheterna.

– En mycket bra siffra och jag tar många goda intryck med mig härifrån, inte minst från eventet som syftar till att rekrytera fler, säger Mikael Frisell som är chef vid I19 i Boden och för dagen på besök.

Roland Ekenberg, rikshemvärnchef, är också på plats och han säger att siffrorna för hur många som visat intresse i övriga kommuner i östra Norrbotten inte är helt kända ännu.

Sex till sju människor lär ha anmält intresse i Överkalix.

– Varje ny människa är mycket värdefull, säger Roland Ekenberg.

Lisa Månsson är ny, hon är på prao som stabsassistent vid kompanistaben.

– Det var min man som själv är med som övertalade mig att gå med, jag var inte så övertygad innan jag provade. Jag tycker om att träffa nya människor och att lära nytt och det får jag här, säger Lisa Månsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa