Protesterande bybor känner sig uppgivna

En ny ansökan om ett vindkraftverk på Storön har lämnats in.
Byborna som tog strid mot byns första vindkraftverk känner sig i dag slagna på förhand.
- Luften gick ur oss förra gången då vi försökte stoppa byggandet, säger byåldermannen Anna-Martha Henriksson.

STORÖN2007-02-12 06:00
Det var under 2004 som det första vindkraftverket på Storön började att byggas. Det är samma företag, Maskintjänst AB, som vill uppföra en ny snurra av samma märke, modell och storlek, med en kapacitet på två miljoner kilowatt timmar per år.
- Det här är framtiden. Det blir antingen vindkraft eller atomkraft och då är det här det bästa alternativet ur miljösynpunkt, säger Göran Eriksson, styrelseordförande i Maskintjänst AB.

Inget krut kvar
När det första vindkraftverket skulle uppföras hade de markägande grannarna invändningar. Storöns byasamfällighetsförening protesterade till Länsstyrelsen. Överklagandet lades dock ner i kammarrätten.
- Vi befarade redan då att de skulle komma att byggas fler vindkraftverk på Storön, berättar Anna-Martha Henriksson.
Nu kan hon konstatera att hon, mest troligt, hade rätt.
- Det är konstigt att man ger tillstånd att uppföra något sådant på en mark som betraktades som ömtålig ur natursynpunkt, säger hon och tillägger att två länsstyrelsens utredare anmälde en avvikande mening när beslutet klubbades igenom förra gången.
Hon tror dock inte att människor i byn kommer att försöka överklaga ett nytt vindkraftverk.
- Det finns inget krut kvar, tror jag. Sedan så tror jag inte att folk i allmänhet är emot vindkraft. De ser bara inte poängen med att bygga det häruppe, där vi inte behöver mer energi.

En vanesak
Göran Eriksson har lite förståelse för att boende kan tycka att vindkraftverk inte är estetiskt tilltalande och onödigt.
- Det är en vanesak, precis som telefonstolpar en gång betraktade som fula, nu märker man dem inte ens. Jag tror inte opinionen är så stark i dag, säger han.
Förra gången vindkraftverkets fick tillstånd att uppföras tog det fem år, något som han är starkt kritisk till.
- Vi gick miste om ett bidrag på en och en halv miljon kronor, men då var jag så förbannad att jag byggde snurran själv med egna pengar, säger han och konstaterar att den ilskan nu har gått över.
Planerna på att uppföra den nya vindkraftsanläggningen har hittills tagit två år.
- Det måste gå snabbare. Jag tror att inom en tioårsperiod kommer det att uppföras tusen nya vindkraftverk i Norrbotten, då måste processen gå fortare.
Han lovar dock att den andra anläggningen blir den sista på Storön.
- Ledningarna har inte kapacitet att ta emot mer el. Sedan så måste det se stilfullt ut och inte som en myrstack, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!