Stopp i riksdagen för Dambergs vapenregler

En majoritet av riksdagspartierna säger nej till regeringens proposition om krav på tillstånd för vissa löstagbara vapenmagasin.

Inrikesminister Mikael Dambergs (S) motdrag blir att kalla alla riksdagspartier till ett möte för att hitta vägar framåt.

17 januari 2020 15:10

Men Damberg tänker inte dra tillbaka propositionen.

Jag tolkar det ändå som att det finns en del öppningar. Tre partier öppnar ändå för reglering av vapenmagasin, fast på ett lite annorlunda sätt än regeringen, säger han.

Han säger att ett problem är att det lagförslag som Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har skissat på riskerar att bryta mot EU:s vapendirektiv.

Bjuder in

Jag kommer att bjuda in alla riksdagspartier till ett informationsmöte där vi både förklarar och ger partierna möjlighet att presentera sina förslag och där vi reder ut de begränsningar som EU-rätten sätter, säger Damberg.

Han anser att det är ett stort problem att det förekommer, som han ser det, så många missförstånd och även illvilliga tolkningar av regeringens förslag i debatten.

Förutom M, KD och L kommer också Sverigedemokraterna och Centerpartiet att föreslå avslag på regeringens proposition, enligt vad partierna uppger för TT.

Regeringen har gjort flera försök att få en riksdagsmajoritet att acceptera förslag om hur svenska vapenlagar ska anpassas för att möta de skärpta reglerna i EU:s reviderade vapendirektiv. Men regeringen har tvingats backa. Och nu är risken stor för en repris, även om propositionen bara berör en liten del av reglerna i direktivet.

Stressas av

Jag tar allvarligt på att polisen vill ha ett nytt verktyg i kampen mot gängkriminaliteten, säger Damberg som motiverat förslaget om magasinsregler med att det ska bli lättare för polisen att beslagta löstagbara magasin i kriminella miljöer, inte bara vapen i sig.

Mötet ska äga rum så snart som möjligt, enligt Damberg.

Det som stressar mig en del är att en ny lag skulle kunna ge effekt redan till sommaren.

Det som oppositionen, jägarorganisationer och tävlingsskyttar har fört fram som sin främsta kritik är att regeringens förslag krånglar till det för laglydiga vapenägare utan att göra någon skillnad i kampen mot kriminella.

I korthet går förslaget ut på att det ska krävas tillstånd för att inneha löstagbara vapenmagasin som inte är kopplade till ett vapen eller flera vapen som innehavaren har tillstånd för. Den som har magasin utan tillhörande vapen måste ha tillstånd för det för att inte riskera att straffas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Larsson/TT