Stölder från byggarbetsplatser ökar

Under de senaste månaderna har polisen fått ta emot anmälningar om ett stort antal stölder från byggarbetsplatser. Bara mellan 22 till 30:e september i år har gods stulit till ett värde på cirka 800 000 kronor.

9 oktober 2017 16:11

– Vi har haft ganska stort antal stölder i år. Tittar vi från årsskiftet till idag så har vi haft 53 stölder från arbetsplatser bara i Norrbotten, säger Mats Lundén, kriminalinspektör i Norrbotten.

Det handlar om flera miljoner kronor i form av gods som stulits från byggarbetsplatser i år. Det är bland annat laserutrustning, handverktyg, maskiner och datorer som blivit stulna från olika byggarbetsplatser i länet.

– Det är ju oftast topp märken som de drabbade företagen använder och det behövs inte så många vänder för att kommer upp på höga godsvärden, säger Mats Lundén.

Han berättar att polisen har under de senaste månaderna haft upp till fem stölder i veckan och det senaste skedde förra veckan i Arvidsjaur där två olika företag utsattes för stölder.

– Det är vi, Västerbotten och Västernorrland som drabbats mest av det här. Jag förstår ju att det är svårt för de här företagen att ta med sig allt och att de istället låser in det i container men det verkar inte stoppa tjuvarna från att komma in, säger Mats Lundén och fortsätter:

– Det är svårt för oss att uppmana till något eftersom företagen i de flesta fall inte kan ta med sig sin utrustning. Det enda vi kan uppmana till är att man kanske kan sätta mer lås eller ha någon sorts bevakning.

Det är lika viktigt för privatpersoner att vara vaksamma på vad man köper på olika köp och säljsidor menar Mats Lundén. Att köpa stöldgods är nämligen ett brott och man kan som privatperson dömas för häleri även om man inte trodde, visste eller kunde ana att det man köpt var stulet.

– Jag förstår att folk oftast väljer att köpa något för två tusen kronor från ett köp och säljsajt istället för att köpa den grejen från en butik där det kostar tjugotusen kronor, men man måste vara noga med att kolla att saker man köper inte är stulet, säger Mats Lundén.

Hur ska man vara säker på att det man köper inte är stulet?

– Enkla svaret är väl att fråga om kvitton. Känner man det minsta lilla tvekan så ska man avstå från att köpa. Måste också säga att eftersom att de här grejerna blir stulna från byggarbetsplatserna så måste det finnas en omsättning för dem, om folk är nogranna med att kolla var allt kommer ifrån så blir det inte lönsamt för tjuvarna att skäla sådan utrustning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!