Antisladdsystem viktigare än krockkudde

Antisladdsystem är ett av de viktigaste ­säkerhetssystemet i en bil, till och med viktigare än ­krockkudde. Ändå saknar en tredjedel av alla nya bilmodeller systemet som standard. - Det är snudd på oetiskt. Tillverkarna måste ta ett större ansvar, säger ­Folksams forskningschef Anders Kullgren.

Stockhom. Motor & trafik.2006-12-22 06:00
Sammataget 33 procent av alla nya bilmodeller som säljs i Sverige i höst, ­saknar ­antisladdsystem som ­standard. Vissa bilmärken, till exempel Chevrolet, har inte ens ­systemet som tillval.
- Alla studier som gjorts visar att just antisladdsystem får en mycket stor ­effekt på trafiksäkerheten. Det har till exempel större effekt än krockkudde, säger Anders Kullgren.
- Om en biltillverkare försökte sälja en ny bilmodell utan krockkudde ­skulle vi inte köpa den. Samma sak borde gälla för antisladd. Det är helt fel att tillverkarna ska erbjuda nya bilar utan systemet som standard.
Det är inte fråga om någon dyr ­investering. Enligt Folksam kostar ­systemet ungefär tusen kronor per ­fordon.

Antispinn något annat
Enligt en studie som Folksam gjort tillsammans med Vägverket, skulle ­ungefär 20 procent av alla trafikolyckor i Sverige kunna undvikas om alla bilar hade systemet. Det motsvarar var femte olycka. Det skulle spara ungefär 75 liv varje år.
- Effekten är mycket stor, mycket större än vi trodde när systemen först kom 1997. Både våra och många ­andras studier visar på tydliga och stora effekter.
- Men av något skäl har inte ­säkerhetsbudskapet gått ut tillräckligt tydligt. Många konsumenter vet helt enkelt inte hur stor effekt systemet har. Därför är det extra allvarligt när ­systemet bara erbjuds som tillval. Det är snudd på oetiskt.
Orsakerna till att systemets effekter inte är tillräckligt kända är flera. Till exempel förväxlas ibland antispinn med antisladdsystem, fast de är två helt olika saker. Antispinnsystem ­hjälper bilar som slirar att komma loss, men kan inte som ett antisladdsystem styra hjulen individuellt för att häva en sladd.
Likaså marknadsför antisladdsystemen under en rad olika förkortningar. I Sverige är det mest känt som ESP ­eller ESC, men beroende på tillverkare kan det heta VDC, DSC, VSA, ­M-ASTC, DSTC, StabiliTrac med mera. ­Begreppsförvirringen är stor.
- Men systemen gör i princip samma sak och fungerar i stort sett lika bra oavsett namn, konstaterar Anders Kullgren.

Svarta listan
Folksam har gått igenom höstens nya bilmodeller och alltså funnit att 33 procent saknar antisladdsystem som standard. Tolv procent har systemet som tillval, men 21 procent erbjuder inte ens det. Värst är Chevrolet, tätt följd av Chrysler. Men även Fiat, Kia, Citroën, Mitsubishi, Nissan och Subaru har många bilmodeller utan antisladdsystem som standard.
Hela listan finns på Folksams hemsida. Bilmodellerna har märkts med grönt om systemet är standard, gult om det finns som tillval och rött om det helt saknas. Det blir mycket tydligt vilka tillverkare som "syndar".
- Listan ska ses lika mycket som ett hjälpmedel för importörerna som kritik av tillverkarna. Många gånger kan de svenska agenterna ha svårt att påverka tillverkarna, då blir den här typen av listor ett påtryckningsmedel.

Nio av tio
Ändå ligger Sverige bra till i en ­internationell jämförelse. För även om bara 67 procent av alla nya ­bilmodeller har antisladdsystem som standard, motsvarar det 90 procent av alla bilar som säljs. Stora bilmärken som Volvo, Saab, Audi, BMW, Mazda, Mercedes, Skoda och Volkswagen har antisladdsystem som standard på i stort sett alla ­modeller.
I Storbritannien är ­motsvarande ­siffra ungefär 40 procent och i ­Tyskland 70.
Fakta Så fungerar antisladdsystem
w Antisladdsystem är ett säkerhetssystem som automatiskt hjälper till när föraren ­håller på att förlora kontrollen över bilen, till exempel vid en sladd. Systemets sensorer känner av att bilen håller på att börja sladda. Genom att systemet bromsar varje hjul ­individuellt och stryper motoreffekten, ­återfår föraren kontrollen över bilen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!