Förgyll din vardag med vild färs

nnn Lyckans alla jägare och deras vänner.
nnn En frys full av viltfärs är guld värd.
nnn Låt skogen sätta smak på vardagsrätterna.

Stockholm,mat & dryck2006-11-23 06:00
Höstjakten är i fullaste gång och frysboxarna börjar fyllas hos jägarna och deras bekanta. Det är ju rätt stora djur som kan fällas och en hel del att ta rätt på. Färs är då en smidig lösning som dessutom är extremt användbar.
Spaghetti och köttfärssås blir till ­exempel en helt annan femma ­tillagat på älg, särskilt om man drar nytta av höstens smaker och bjussar på lite svamp och ett par enbär.

Mager mat
Förutom enbär och svamp är viltfärsens andra smakkompisar: timjan, rosmarin, svartpeppar, portvin, citronskal, porter, ansjovis, äpplen, rotfrukter, lingon och gelé. Prova gärna också szechuanpeppar som sätter en personlig piff på det vilda.
Generellt är viltfärs väldigt mager mat, beroende på att hjortdjurens fett finns i depåer i stället för insprängt i muskelfibrerna. Vildsvin, som blir ett allt vanligare byte bland svenska jägare, har däremot fett insprängt i köttet och upplevs därför som saftigare.
För att undvika att färsrätterna blir torra och smuliga kan det var en god idé att blanda i lite fläskfärs, men det är inget måste. Lite smör eller grädde kan också behövas som smakbärare, men som vanligt gäller det att inte överdosera.

Eftersom viltfärsen är så pass mager passar den väldigt bra att frysa. Räkna med att den håller i flera månader i ­frysen, men färsen bör frysas så fort den är mald.
Ett tips är att göra platta paket så fryser de mycket fortare, ­vilket gynnar hållbarheten och skrämmer bort bakterier. Glöm inte att skriva datum på.
Dryck att dricka till:
Avondale Syrah (98368), 135 ­kronor till pastasås, köttfärslimpa och biffar.
Burgare: Jämtlands Pilgrim Ale (1384), 19:40 kronor för 50 cl.
Alkoholfritt alternativ: Iskall mjölk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om