Varning för zombier

Att köra bil när man är trött kan vara livsfarligt. 16 vakna timmar i sträck motsvarar 0,5 promille i alkohol i blodet. Det är som att släppa loss en zombie bakom ratten.

dags att ta paus. Gäspningar bakom ratten är ett tecken på att föraren borde ta en paus. Trötthetsolyckor går inte att undvika enbart med säkerhets- eller varningssystem.Foto: Bernd Leitner/Shutterstock

dags att ta paus. Gäspningar bakom ratten är ett tecken på att föraren borde ta en paus. Trötthetsolyckor går inte att undvika enbart med säkerhets- eller varningssystem.Foto: Bernd Leitner/Shutterstock

Foto: Bernd Leitner/Shutterstock

Stockholm2011-06-29 06:00

Det finns inte många säkerhetssystem som varnar föraren för trötthet. Volvo Personvagnar och Volvo Lastvagnar är några av få fordonstillverkare som tagit fram sådana system.

- När vi började titta på det här problemet för ungefär 15 år sedan, visade det sig lite överraskande att det inte var särskilt väl undersökt.

- Vi brukar främst ägna oss åt mer tillämpad forskning, men här fick vi börja på en mycket mer grundläggande nivå, säger Peter Kronberg på Volvo Technology.

Föraren varnas
Att med säkerhet säga när någon kommer att somna går inte. Det finns heller inga definitiva, mätbara symptom vilket gör att lösningar i stil med alkolås inte fungerar.

Däremot finns det flera mer eller mindre pålitliga indikationer, som gäspningar, långsammare blinkningar och sämre körförmåga. Volvo valde det sistnämnda och mäter i realtid hur fordonet rör sig på vägbanan.

Föraren varnas helt enkelt när fordonet inte förs fram med tillräcklig precision.

Visserligen kan det även bero på att föraren är ouppmärksam, skriver sms eller gör något annat distraherande, men att få en varning även då är ju befogat.

- Att köra bil när man är trött är farligt. Jag har fått mycket större respekt för det sedan vi började studera området.

- Att sätta sig med familjen i bilen för en långresa när man sovit för lite eller för dåligt är inget man ska utsätta sig själv eller sina medtrafikanter för, säger Kronberg.

En insikt som slagit såväl Volvos forskare som andra inom sömnområdet är att man inte kan lösa problemet enbart med säkerhets- eller varningssystem.

Ökad kunskap krävs
Kunskapen om riskerna med trötthet måste öka hos trafikanterna, särskilt som mycket pekar mot att sömnproblem blir allt vanligare.

I Sverige uppskattas var tredje person ha problem med sömnen till och från.

- Det finns anledning till oro för trafiksäkerheten om vi inte tar trötthet som trafikfara på allvar.

- Ju sämre vi sover, desto större blir så klart riskerna när vi kör, konstaterar Kronberg.

Ta en tupplur
Som privatbilist kan man ofta lösa problemet genom att ta en tupplur innan man ger sig av, byta förare eller pausa under färden om man är för trött.

Värre är det för yrkesförare som kanske inte kan bestämma när en körning skall göras eller när en rast kan tas.

- Här räcker inte de rigida kör- och vilotiderna som gäller i dag hela vägen. Vi måste hitta hjälpmedel som minskar trötthetsrisken så mycket möjligt.

- Kanske måste förarnas scheman planeras mer flexibelt så att man exempelvis kan ta pauser och sova. Är man väldigt trött krävs sömn för att återhämta sig, så enkelt är det.

Då är du för trött

Även om det inte går att avgöra exakt när någon kommer att somna, visar vetenskapliga studier och samlad erfarenhet att man ganska tydligt kan avgöra när risken är extra stor för att man kan somna vid ratten. Här är de viktigaste punkterna:

Sömnbrist. Du har sovit mindre än sex timmar senast du sov.

Vaken för länge. Om man varit vaken 16 timmar i sträck motsvarar det verkningarna av ungefär 0,5 promille alkohol
i blodet. Om man varit vaken
24 timmar motsvarar det 1,0 promille.

Kör när det är extra lätt att somna. Normalt sett är människan som tröttast mellan klockan 02.00 och 06.00 på natten samt mellan klockan 14.00 och 16.00 på dagen.

Majoriteten av trötthetsolyckor sker ungefär en timme innan man når resmålet.

Särskilda riskgrupper är unga förare, yrkesförare, skiftarbetare och förare med sömnstörningar.

Statistiken om hur många trafikolyckor som är relaterade till trötthet är osäker.

Ser man till hur många olyckor som av polis och rättsväsende bedöms bero på trötthet hamnar man så lågt som mellan 1 och 3 procent.

När forskare gjort djupstudier visar det sig i stället att siffran ligger mellan 10 och 30 procent.

Vid exempelvis en studie i Umeå där polisen fick en använda en särskild checklista vid olycksutredningarna visade det sig att föraren sannolikt var uttröttad vid
38 procent av olyckorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om