Vissa hundar älskar att bada, andra är mer restriktiva till att blöta ner sig. Men egentligen är det inte badvattnet i sig, utan att den fuktiga varma miljön i pälsen blir en grogrund för bakterier.
Men badkrukorna får se upp. De kan också råka ut för utslag, så kallade hot spots, som blir röda och infekterade.
Parasiter
Ibland kan det hjälpa att tvätta utslagen med uttorkande alsollösning, klippa ner pälsen och hålla hunden torr i några dagar. Men i de flesta fall behöver man leta efter grundorsaken till utslagen, förklarar Susanne Åhman som är veterinär på Djurakuten i Stockholm. Hon har hudproblem som specialitet och enligt henne är hudproblem extra vanliga under sommaren.
Ibland handlar det om insektsbett från fästingar, mygg och annat. I andra fall är det infektioner från svamp, parasiter eller löss som behöver behandlas. En annan vanlig åkomma är allergier.
- Vissa parasiter, till exempel löss, är vanligare på vinterhalvåret medan allergier kan ge klåda och hudutslag oavsett årstid, säger Susanne Åhman.
Klåda i öronen
Man räknar med att runt tio procent av alla hundar har någon form av allergi. Antingen omgivningsallergi, som pollen, eller matallergi. Ibland lider de av båda typerna.
Allergier visar sig ofta som återkommande problem med klåda i öron, tassar, i ansiktet och underredet - magen, armhålor och ibland även i stjärten. Det är områden som är blottade och lite utsatta.
Gemensamt för alla allergier är att hundarna kliar sig.
- Det kan visa sig som pälsavfall, utslag och framför allt att de kliar sig. Om man misstänker allergi bör man få till en utredning.
Men ibland kan det vara svårt att uppfatta att en hund som bara slickar sig, på till exempel tassarna, faktiskt har klåda.
Lång utredning
Handlar det om omgivningsallergier kan det räcka med blodprov och pricktest, men när det gäller matallergi är det knepigare.
- Det finns dem som bytt foder upp till tio gånger, utan att hitta rätt. Problemet är att hundmaten ofta innehåller samma sak: kyckling, nöt, gris, ägg, fiskmjöl. För att komma tillrätta med problemet behövs en lång utredning tillsammans med veterinär då hunden sätts på strikt dietkost, säger Susanne Åhman.