Sveriges godaste ost utsedd

Nu är det klart vilken tillverkare som gör den godaste osten. Det hela avgjordes den gångna helgen.

Starten. Här startar osttillverkningen med mjölken från korna.

Starten. Här startar osttillverkningen med mjölken från korna.

Foto: Petra Älvstrand

Stockholm2018-02-20 07:39

Totalt delades tjugofem medaljer ut när Ostfestivalen gick av stapeln i Münchenbryggeriet 16–18 februari.

För femte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan av svensk ost. Sammanlagt var 40 utställare på plats, stora som små från hela landet.

Kraven i medaljtävlingen är höga och endast en guldmedalj som delades ut, vilken gick till Jämtländsk Källarlagrad Vit Getost från Skärvångens Bymejeri i Jämtland.

Flera tävlingar anordnades under helgen och sammanlagt tävlade 139 ostar om både besökarnas och expertjuryns omdömen.

”Ostfestivalens godaste ost 2018 – publikens val” röstades fram av besökarna på festivalen. Utmärkelsen togs hem av Svedan Gårdsost från Västerbotten, med sin pressade hårdost gjord på traditionellt sätt gjord på obehandlad mjölk från gårdens egna kor.

Till ”Ostfestivalens svenska klassiker 2018 – Herrgård” korades Herrgård 28 %, 18 månader från Falbygdens Ost. En långlagrad rundpipig ost gjord på komjölk, ystad av Arla Foods Kalmar mejeri och mognadslagrad av Falbygdens Ost i Västergötland.

”Ostfestivalens mest innovativa ost 2018 – ICA:s pris” gick till Hallands Himmel från Kvibille Mejeri i Halland. En långlagrad blåmögelost gjord på mjölk från kor som betat under den halländska himlen.

En jury på 72 personer bestående av framstående ostkännare, journalister, kockar, sommelierer, osthandlare, inköpare och diplomerade fromagerer blindprovade ostar i medaljtävlingens olika kategorier. Juryns ordförande var Roland Persson (ostkunnig kock och ”Årets Kock 1990”) och experterna poängbedömde tävlingsostarna enligt en sträng skala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!