Studie bekräftar samband cancer?rött kött

Det misstänkta sambandet mellan tarmcancer och rött kött eller bearbetade köttprodukter bekräftas i en stor europeisk studie. Detta sedan forskare undersökt matvanorna bland en halv miljon européer under en tioårsperiod.

STOCKHOLM2005-06-16 07:02
Risken för tarmcancer ökade med mer än en tredjedel bland dem som dagligen åt minst två 80-grams portioner rött kött eller bearbetade köttprodukter, jämfört med dem som åt mindre än så i veckan, rapporterar brittiska tidskriften Journal of the National Cancer Institute enligt BBC:s nättidning.<BR>? Människor har misstänkt länge att stora mängder rött och bearbetat kött ökar risken för tarmcancer. Men detta är en av de största studierna i världen, och den första i Europa, som visar ett starkt samband, säger forskningsledaren Sheila Bingham vid en institutionen för näringsforskning MRC Dunn Human Nutrition Unit i Cambridge.<BR><BR><STRONG>1.330 fick cancer</STRONG><BR>Under studiens gång fick 1 330 människor tarmcancer. Bland dem som ofta åt rött eller bearbetat kött var sjukdomsfrekvensen 17 av 10 000, eller 1,7 promille. Bland dem som sällan åt sådant kött var motsvarande siffra tolv av 10 000, eller 1,2 promille. Som rött räknas kött från nötkreatur medan kycklingkött kallas vitt.<BR>I genomsnitt äter européerna 95 gram rött eller bearbetat kött per dag. De som äter en korv till frukost, skinksmörgås till lunch och en biff till middag får i genomsnitt i sig 205 gram kött på en dag.<BR><BR><STRONG>Cancerogena ämnen</STRONG><BR>Sheila Bingham säger att en trolig förklaring är innehållet av hemoglobin och myoglobin i rött kött, ämnen som sätter igång bildandet av nitrosaminer i tarmsystemet. Detta i sin tur utvecklar cancerogena ämnen.<BR>Ett annat alternativ är bildandet av cancerogena ämne vid tillagningen av köttet, så kallade heterocykliska aminer. Men sådan ämnen finns också i kycklingkött som inte kunnat kopplas till förhöjd cancerrisk.<BR>Studien har genomförts av European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (Epic), ett projekt som studerar samband mellan föda och cancer.<BR>? Den stärker bevisen för att tarmcancerrisken kan sänkas med mer fibrer i dieten och minskat ätande av rött och bearbetat kött, säger professor Tim Key vid Cancer Research i Storbritannien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om