Stressad av bullret i trafiken

Trafikbullret gör oss stressade och ger oss sämre sömn. Och det orsakar årligen ett par hundra dödsfall i hjärt- och kärlsjukdomar. Ändå saknas debatten om bullret nästan helt.

DECIBEL. Tunga fordon står för 40 procent av det skadliga trafikbullret.

DECIBEL. Tunga fordon står för 40 procent av det skadliga trafikbullret.

Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Stockholm2010-09-24 06:00
För fem år sedan var det många som förutspådde att buller skulle bli nästa stora trafikfråga. Buller från trafiken både stör och påverkar hälsan negativt. Men debatten har inte bara uteblivit, det finns tecken på att både forskningens omfattning och myndigheterna intresse minskat.- Det känns så, buller har hamnat helt i skuggan av klimatfrågan, konstaterar Mikael Ögren, bullerexpert på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.Alla människor påverkas av buller. Det gör att vi sover sämre och att vila, koppla av och även att föra samtal försvåras. Bullret kan också ge stressymptom och upphov till hjärt- och kärlsjukdomar. Vid 55 decibel ser man stresseffekter, vid 65 decibel kommer sjukdomarna.Stressymptom
Det här är kända fakta och så väl världshälsoorganisationen WHO som svenska riksdagen har slagit fast riktvärden som inte får överstigas. Ändå görs det ofta. Ett problem är att bullrets negativa hälsoeffekter inte märks direkt. Vid en vanlig trafikolycka är sambandet mellan trafiken och personskadorna tydlig och uppenbar. Men av buller dör man inte direkt, det handlar om en långsiktig effekt där man måste utsättas för ganska höga bullernivåer under många år. Men inte desto mindre är det i flera stora och vetenskapligt underbyggda undersökningar bevisat att bullret leder till dödliga sjukdomar.Tystare däck
Lösningen för att snabbt minska bullernivåerna är inte så komplicerad, åtminstone inte jämfört med andra miljöproblem trafiken dras med. Den dominerande ljudkällan är nämligen varken bilarna eller lastbilarnas motorer, utan rullande däck mot vägbanan.- Snabbast och störst effekt skulle man få med tystare däck. Tekniken finns redan, men eftersom inte reglerna skärps så sker ingen snabb utveckling, säger Mikael Ögren.- Medan myndigheterna sätter upp långsiktiga och tydliga mål för till exempel minskade koldioxidutsläpp, har reglerna för hur mycket däck får låta inte ändrats på 20 år. Det finns heller inget som pekar på att några sådana direktiv är på gång.
Dessa riktvärden gäller:35 dBA: Medelbullernivån inomhus ska inte överstiga detta under ett dygn.45 dBA: Den maximala ljudnivån inomhus mellan klockan 22 och 06.55 dBA: Så mycket får det bullra vid fasaden utomhus i snitt under dygn.70 dBA: Maximal nivå vid uteplats i anslutning till bostaden.Därför ökar bullret:Bullret från däck och vägbana dominerar över motorbullret vid hastigheter över 50 kilometer i timmen.Faktorer som gör att trafikbullret ökar är att trafiken också gör det. Tunga fordon står för mellan fem och tio procent av trafiken, men för 40 procent av bullret.Vad är buller?Buller definieras som oönskat ljud. Buller mäts i decibel, dB. Decibel mäts i en så kallad logaritmisk skala, det innebär att ljudtrycket blir tio gånger starkare när det ökar med 10 decibel. 140 decibel är smärtgränsen och ett startande jetplan bullrar 145 decibel. En motorsåg bullrar i 105 decibel, ett disko i ungefär 110 decibel.En mycket starkt trafikerad gata kan ligga på 80 decibel.Vid 65 decibel måste man tala ohälsosamt högt för att talet ska uppfattas, barns förmåga för inlärning försämras och risker för högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar ökar vid långvarig exponering.Enligt WHO blir upp till var fjärde människa mycket störd vid ett buller på 55 decibel. Däremot är 50 decibel normal samtalston.Ska man sova gott med fönster på glänt får ljudet inte överstiga 30 decibel. Löv susar i 10 decibel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om