Sockerbagarens julrecept

Tid och bra ingredienser. Det är allt som krävs för ett lyckat julbak. Åtminstone om man får tro ett fullblodsproffs som Håkan Johansson.Med sina 25 år är han yngst i Bagarlandslaget och en av dem som nyligen såg till att svenskarna kvalificerade sig till VM nästa år, tack vare segern i den europeiska deltävlingen Louis Lesaffre Cup i S:t Petersburg.

STOCKHOLM2008-01-23 17:32

Håkans suveräna saffransbullar                        
cirka 40-50 bullar
2 dygn

Otroligt goda. Kan även bakas ut som vanliga lussekatter, med eller utan fyllning.

2 brev saffran à 0,5 gram
1 tsk konjak
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1.200 g vetemjöl (2 l)
250 g socker (2,5 dl)
250 g rumstempererat smör
1 tsk salt

Fyllning:
100 g socker (1 dl)
150 g smör
Garnering:
1 ägg
1 msk vatten
1 nypa salt
2 dl pärlsocker

Gör så här:
DAG 1: Blötlägg saffran i konjak. Täck över och låt stå över natten. Rör om.
DAG 2: Värm mjölken till 35 grader, smula i jästen och blanda tills den löser sig. Tillsätt mjöl, socker, smör, salt och saffransblandningen.
Knåda i 15–20 minuter i maskin eller 30 minuter för hand tills degen blir smidig och blank på ytan.
Låt jäsa i 10–15 minuter.
Kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord.
Blanda socker och smör till fyllningen och bred på.
Vik degen i så kallat treslag, det vill säga vik in en tredjedel mot mitten och en tredjedel över alltsammans så att du får en remsa som är ungefär en decimeter bred. Vänd så att skarven kommer nedåt.
Skär i cirka 1 1/2 cm breda remsor.
Snurra remsan runt fingrarna och vik runt. Är det för svårt – baka ut i vilken bullform du vill.
Lägg bullarna i muffinsformar av papper, placera på en plåt och lägg över en bakduk.
Värm ugnen till 50 grader. Stäng av värmen och kör in plåten när ugnsvärmen sjunkit till 40 grader. Låt jäsa i en timme.
Vispa ihop ägg, vatten och salt till garneringen. Pensla bullarna med blandningen. Strö över pärlsocker.
Grädda i 200 grader i 12–15 minuter.


Håkans mjuka pepparkaka     
1 stor kaka eller 2 små
1 timme

En riktig julklassiker väl värd att bevara.

3 ägg
240 g socker (2,4 dl)
240 g vetemjöl (4 dl)
2 krm bakpulver
1 tsk kanel
1 krm ingefära
1 krm malda nejlikor
60 g rumstempererat smör
1,2 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa ägg och socker fluffigt en bra stund med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och sikta genom en sil ner i äggvispet.
Smält smöret tillsammans med grädden i en kastrull. Häll i smeten och blanda noga.
Häll upp en stor smord och mjölad form eller två mindre. Grädda i 160 grader i 35–40 minuter.

Håkans engelska fruktkaka  
2 stycken
2 dygn

DAG 1:
100 g cocktailbär
75 g syltade apelsinskal
125 g russin
1 citron
0,75 dl rom
DAG 2:
110 g vetemjöl (1,8 dl)
180 g smör
150 g socker (1,5 dl)
3 äggulor
1 stort ägg eller 2 små
TILL SIST:
110 g vetemjöl (1,8 dl)
plastfolie

Gör så här:
DAG 1: Blanda all torkad frukt med rivet citronskal. Tillsätt rom, täck över och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
DAG 2: Blanda mjöl (den första omgången) med fruktblandningen.
Vispa ihop smör och socker i cirka tio minuter tills det blir lite vitt, gärna med elvisp.
Tillsätt äggulor plus hela ägg och blanda (det ser inte vackert ut).
Tillsätt den sista omgången mjöl och rör om så att det inte blir klumpigt.
Blanda försiktigt ner frukten. Rör bara lite, annars sjunker den till botten.
Häll upp i två smorda avlånga brödformar (cirka 1 liter).
Grädda i 170 grader i 75 minuter. Täck med folie om kakorna blir för mörka.
Stjälp upp kakorna på en plåt medan de fortfarande är varma. Svep in dem i plastfolie genast och låt sitta kvar. På så sätt stannar vätskan kvar i kakan. Håller länge om de förvaras mörkt och svalt insvepta i plast.

Håkans baktips:

– Man ska knåda, vispa och blanda länge, mycket längre än vad folk tror. Och alltid använda smör i stället för margarin. Helst ekologiskt mjöl, det blir mycket bättre.
Bagare mäter alltid upp ingredienser i gram i stället för deciliter, eftersom det blir mer exakt. I Håkans recept här intill har vi angivit båda delarna, men han rekommenderar en digitalvåg.
Och expertens bästa råd för att undvika torra lussekatter är att inte baka dem så länge. Bullarna blir nämligen klara innan de får färg. Hellre bleka men saftiga bullar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!