Skillnaden liten mellan dyra och billiga batterier
Varför lägga 13 kronor på ett batteri när du kan få ett likvärdigt för under två kronor? Skillnaden mellan dyra och billiga batterier är inte stor, visar Testfaktas test.
Foto:
Laboratoriet fick i uppdrag att undersöka livslängden hos några av marknadens vanligaste alkaliska AA-batterier. Fem stora batteritillverkare är representerade med två batterimodeller vardera. Dels sitt enklaste standardbatteri, dels ett dyrare batteri som säger sig fungera extra bra i produkter som är mer energikrävande, till exempel en digitalkamera. Förutom de fem märkesbatterierna testades två billiga alternativ från Clas Ohlson och Ikea. Batterierna kopplades till en datorstyrd rigg som drar energi från batterierna enligt en särskild branschstandard. Testet simulerar ett typiskt dagligt användande i både på- och av-läge. För att ta reda på om de batterier som lovar extra mycket lever upp till marknadsföringen, testades livslängden på alla batterier vid två olika förbrukningsnivåer - "hög effektförbrukning" och "mycket hög effektförbrukning". Förvånande resultat
- Testet vid hög effektförbrukning motsvarar en motordriven leksak eller en portabel CD-spelare. Testet vid mycket hög effektförbrukning motsvarar en mer krävande produkt, som en digitalkamera med skärmen påslagen, säger Mark Coggins. Stoppar man in de bästa batterierna i en motordriven leksak håller de i dryga åtta och en halv timme medan det sämsta batteriet (Philips Powerlife) slutade fungera två timmar tidigare. Inget av lågprisbatterierna gjorde dock bort sig och Clas Ohlson var bara 16 minuter efter testets bästa batteri. Men det var resultatet vid den högre förbrukningsnivån som var mest förvånande, enligt Mark Coggins. Inte heller här tillhör lågprisbatterierna de sämre i testet och varken Ikea eller Clas Ohlson ligger mer än cirka 25 minuter efter testvinnaren. - Här hade jag förväntat mig att de billiga batterierna skulle ligga mycket längre efter täten, säger Mark Coggins.
Nio exemplar av varje batteri testades och de angivna mätvärdena är ett medelvärde av alla nio. Testet har utförts enligt branschstandard BS EN 60086-1:2007 och BS EN 60086-2:2007 och simulerar ett typiskt dagligt användande i både på- och av-läge. För att få jämförbara mätvärden kopplades batterierna till en datorstyrd rigg som drar energi från batterierna på ett standardiserat sätt, vid olika effektförbrukning och med olika många på- och avstängningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!