Rätta VM-känslan med godsaker från Tyskland

Det råder Tysklandsfeber i skyltfönster, i tidnings­bilagor, i programtablåer, i skivbutiker och i bokhandlar. I Tyskland har flygplanen till och med fått fotbollar på nosen.

STOCKHOLM2006-06-08 08:02
<P>Vi kan helt enkelt inte undgå att ett av världens största spektakel drar igång i dagarna. Det handlar förstås om fotbolls-VM, men också om att ­allas ögon kommer att vara riktade mot Tyskland. En nation som har ett ­tämligen skamfilat rykte på många plan ? inte minst när det gäller maten.<BR>Det arrangeras inte så många ­gourmetresor till Ruhr­området precis. Sällan ser vi tyska veckor på fin­krogarna här hemma och tyska kokböcker finns knappt att uppbringa ­utanför landets gränser.<BR><STRONG>Tysk kvalitet</STRONG><BR>Men som med alla ­fördomar är det ett orättvist och trångsynt sätt att bedöma maten. <BR>Har man suttit på en solig ­lantlig uteservering i södra ­Bayern och beställt in en pinfärsk schnitzel som ­badar i mjukstekt lök och är så mör att kniven ­ramlar igenom köttet, inser man att här finns kvaliteter att hämta.<BR>Inte minst när ölen är lika färsk den, dessutom härligt maltig och försedd med precis rätt beska för att kunna bita tillbaka. <BR>För att inte tala om dessa ljuvliga vita viner som är ­bekvämt ­alkoholsvaga och lyckats fånga ­varenda tysk sol­stråle i smaken.<BR>Så visst finns det ljuspunkter och glädjeämnen i tysk gastronomi. Men somliga skiner starkare än andra. <BR>Enligt mig är tyskarna världsbäst på bröd. Gå in i en tysk brödbod och man börjar snart joddla av lycka. Surdegsbröd, mörka grova fullkornslimpor, fina lantbröd, salta kringlor, kolsvart pumpernickel ? det tar aldrig slut. Utbudet är grymt mycket bättre än i Sverige.<BR>Ölen har vi redan ­varit inne på. Det är ingen slump att Oktoberfesten firas just i Tyskland. Ölen är satt på piedestal och hyllas överallt. Det är en självklarhet att se till att den är färsk och att utbudet är bredare än brett på minsta Autobahn-rastställe.<BR>Som god trea kommer de sagolika charkuterierna. <BR>Jag blir knäsvag av den hårdrökta lufttorkade schwarzwaldskinkan med sin karga sälta och maffiga smak. En driva sådan till grillad tysk vit sparris sitter som en välriktad frispark i mål.<BR><STRONG>Salami</STRONG><BR>Lägg därtill förnämlig salami, samt det för svenskar så illaklingande ?speck? ? en smakrik lufttorkad, kryddad och rökt skinka ? och så förstås hela havet av bratwurst.<BR>De kan det här med korv, helt ­enkelt. Köttiga, prima saker som smakar på riktigt. Gärna till en skönt syrlig ­potatissallad utan tillstymmelse till majonnäskladd. <BR>Eller varför inte den gudomliga ­kumminspetsade surkålen som fått koka sig läcker i rieslingvin och syrats enligt konstens alla regler? Kanske inte något för alla ? men en höjdare hälsomässigt och en kulinarisk triumf för alla oss som gillar syra i mat.<BR>Äkta tysk senap vill vi också ha till. Den får ögonen att tåras och hjärtat att banka. Precis som en lyckad fotbollsmatch.</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om