Olympus tittar på sin matte, stannar vid en skylt med kort instruktion. Sätter sig på kommando, lägger sig och går sedan vidare till nästa skylt där han ska snurra runt. Träningsformen heter rallylydnad och är sedan den 1 juli i år också en officiell tävlingsgren i Sverige. Olympus och matte Zeljka Banjac vann nyligen en tävling på Vallentuna BK.
- Rallylydnad bygger på samarbete, till skillnad från tävlingslydnad där man som förare talar om vad hunden ska utföra. Här är det vad vi gör tillsammans som bedöms, säger Zeljka Banjac som också är hundinstruktör på Virvelvindens Hundskola.
Allt svårare moment
Varje bana är max 15 x 25 meter och innehåller mellan 12 och 20 skyltar beroende på tävlingsklass. På skyltarna kan det stå enkla saker som "stanna, sitt" eller "sväng vänster", men ju mer avancerade klasserna blir desto svårare blir momenten.
En skylt med pilar åt alla håll och flera stopptecken är inte helt enkel att tyda. På kurser får man lära sig vad de olika skyltarna betyder och hur man går en hel bana. På tävling går en domare igenom banan med de tävlande (enbart förarna) innan start. Föraren får gestikulera och prata och berömma med rösten hur mycket han eller hon vill, men inte ta i hunden, inte heller korrigera eller ge godis. Det går inte ut på att göra det så snabbt som möjligt, som vid exempelvis agility, men tempoväxlingar förekommer.
Ingen dyr utrustning
Rallylydnad kommer ursprungligen från USA, upphovsmannen Bud Kramer tyckte att agility fick många nya utövare men att den traditionella lydnaden tappade mark.
Tanken var också att komma från den stela och lite militanta tävlingslydnaden. Den nya sporten skulle heller inte kräva dyr utrustning.
- Rallylydnad passar alla, oavsett storlek på hund eller egenskaper. Man kan skriva ut skyltar på nätet och träna hemma, det är ett roligt sätt att både aktivera sin hund och träna sådant som man har nytta av i vardagen, säger Zeljka och går vidare mot nästa skylt.
Olympus sätter sig, stannar kvar, följer sedan efter matte någon meter, sätter sig igen. Precis som det står på skylten.