Norge tuffast i SAS-förhandlingar

Norges näringsminister Trond Giske ska enligt flera källor ha krävt att SAS säljer det norska bolaget Wideröe.

Stockholm2012-11-13 02:58

Dagens Näringsliv och VG har talat med flera källor som haft insyn i förhandlingarna. De säger att Norge ställt de tuffaste kraven på SAS för att bli med på räddningsaktionen.

Viljan att hjälpa SAS har varit långt större i Sverige och Danmark som båda har många anställda i bolaget och en hög arbetslöshet, enligt nyhetsbyrån NTB.

SAS olika roller

Giske vill inte kommentera detaljerna i förhandlingarna, men medger att han ställt hårda krav.

-Låt mig säga att vi var tydliga i våra krav på lönsamhet och kraven på affärsmässiga villkor. Och det finns ingen tvekan om att SAS har olika roller i olika länder. Kastrup är enormt viktigt för Köpenhamn och Danmark. Och i Sverige har SAS sitt huvudkontor, säger Giske.

Giske tror att det finns privata köpare till Wideröe, men det finns ingen garanti för att bolaget hamnar i norska händer.

-Jag skulle vilja att norska ägare tar över bolaget, men det viktiga är att Wideröe får en bra ägare, säger ministern och hänvisar till EES-regler som gör det omöjligt att reservera bolaget för norska intressenter.

Giske vill inte kommentera detaljerna i förhandlingarna, men medger att han ställt hårda krav.

– Låt mig säga att vi var tydliga i våra krav på lönsamhet och kraven på affärsmässiga villkor. Och det finns ingen tvekan om att SAS har olika roller i olika länder. Kastrup är enormt viktigt för Köpenhamn och Danmark. Och i Sverige har SAS sitt huvudkontor, säger Giske.

Giske tror att det finns privata köpare till Wideröe, men det finns ingen garanti för att bolaget hamnar i norska händer.

– Jag skulle vilja att norska ägare tar över bolaget, men det viktiga är att Wideröe får en bra ägare, säger ministern och hänvisar till EES-regler som gör det omöjligt att reservera bolaget för norska intressenter.

Övertyga facken

Krisplanen är presenterad. Nu har flygbolaget SAS fram till söndag på sig att övertyga facken om att gå med på sänkta löner och försämrade villkor.
Nya avtal för de anställda är ett krav från både långivare och ägare, som gått med att ställa upp med utökade krediter.
Totalt har SAS fått 3,5 miljarder kronor i lånelöfte, där svenska staten som största ägare garanterar 749 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!