Mums för ­midsommar

Midsommar är speciellt. Oavsett väder vill vi fira med samma tillbehör år efter år. nnn Här har vi varierat dem en smula - ­utan att bryta mot traditionerna.

STOCKHOLM2006-06-22 06:00
Med sill, nubbe och ­jordgubbar kommer man långt. Men inte hur långt som helst. Ibland längtar man faktiskt efter lite variation.
Personligen dyrkar jag matjessill och anser att den är ett måste på ­mid­sommarbordet. Den är drottningen bland sillar, helt enkelt.
Matjessillen kan nämligen bara fångas under en kort period på ­hösten, då fisken har en viss fetthalt. Är ­sillen för mager blir filéerna torra och hårda. Men är sillen å andra sidan för fet ­förkortas hållbarheten och filéerna blir så lösa och sladdriga att de nästan ramlar isär. Matjes är ­holländska (maatjes­haring) och betyder jungfru. Det syftar på att riktig matjessill endast ska fiskas under det första året då sillen är könsmogen.

Vara kräsen
Det gäller med andra ord att vara lite kräsen och ­välja ut en bra sort och hålla sig till den. De billigaste reaburkarna kan vara riskabla. Och handen på hjärtat - sill är faktiskt inte särskilt dyrt. Hellre lägga på en femma extra och få en bra sill än att sitta och sörja på ­midsommarafton med en ­bedrövlig matjes på tallriken.
Men även sillens drottning tål att skojas till emellanåt. En delikat ­matjesröra på knäckemacka blir om ­inte annat en förnämlig vickning fram på kvällskvisten. För att inte tala om hur fint den sitter till lunch dagen ­efter...
Vissa gäster kräver dock mer än en sorts sill. Därför bjuder vi även på en express-sill med annorlunda och kul kryddning. Principen kan varieras i det oändliga. Kombinerar man smaker man gillar blir det ­sällan fel. Fast midsommar är förstås mer än sill.
Hittar ni färskpotatis förtjänar de att serveras som den underbara primördelikatess de faktiskt är.
Ugnsbakade små färskingar med ­sikrom är det bästa tilltugg som finns så här års. Dessutom ståndsmässigt och råsnyggt. Bjud till fördrinken innan ni sätter er till bords, eller duka fram till buffén.
Jordgubbarna behöver inte krånglas till alltför mycket. Men italienarna har kommit på att det där med basilika och jordgubbar är en suverän kombination. Vi lånade idén och gjorde vårt eget ­basilikasocker till jordgubbsskålen. Kalasgott och dekorativt. Svårare än så behöver det inte vara att sätta lite tvist på midsommarmaten. Tillsätt endast paraply.
Dryck Att dricka till
Satsa på en god öl. Nils Oscar God Lager (1305), 15:90 kronor för 33 cl. Snygga flaskor och trevligt innehåll. En klassisk nubbe därtill: O.P Anderson (42), 119 kronor för 35 cl.
Till jordgubbarna: Muscat de Beaumes de Venise (8181), 149 kronor för 75 cl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om