Händelsen har anmälts till Livsmedelsverket. Samtidigt larmar nu producenter av rommen om att det utbredda fusket pressar priserna.
– Det kändes lite snopet. Speciell när man är från Kalix så vill man veta att det är äkta vara, säger Ellinor Söderlund.
– Tjejen som serverade oss sa att maträtten var toppad med Kalixlöjrom. När jag sa att vi ville se hur den var märkt gick hon och tittade. Och då sa hon att det var Bottenvikens löjrom men att de brukade ha Kalixlöjrom ibland och det var därför de inte hade skrivit ut det i menyn.
Misstänker mer fusk
Ellinor Söderlund berättar att hon även vid andra tillfällen
sett hur saluhallar i Stockholm marknadsför Kalixlöjrom men samtidigt inte har med den obligatoriska märkningen. Hon misstänker att det kan vara frågan om fusk även där, men att det kan vara svårt att bevisa.
– Hade de haft ursprungsmärkningen så skulle de ha satt dit den, säger Ellinor Söderlund.
Per Forsberg är vd i fiskbolaget BD Fisk AB i Luleå som ägs av Norrbottens kustfiskare. Han känner till det som hände kommunalrådet på Grand Hôtel och är upprörd i dag.
– På ren svenska är det riktigt illa. Att ett sådant hotell gör så här är riktigt hål i huvudet tycker jag, säger han.
Fusk pressar priset
Enligt Per Forsberg är Kalixlöjrommen just nu satt under extra stark press.
– Den här sommaren har vi för första gången märkt att det råder prispress på löjrommen. Det tror vi har att göra med att marknaden har blivit så mättad av fuskrommen, säger han.
– Jag har haft en bild av att det är oseriösa grossister som har fuskmärkt rommen och skickat ut till restaurangerna. Men det verkar nu även som att restaurangerna själva håller på och trixar.
Butikspriset på Kalixlöjrommen ligger i dag på runt 2.000 kronor kilot. Den äkta Kalixlöjrommen har ett sigill och är ursprungsmärkt. Det är bara tre aktörer i Sverige som får leverera rommen, däribland BD Fisk AB.
Femtedel av omsättningen
För BD Fisk AB är Kalixlöjrommen en viktig produkt som utgör nästan 20 procent av bolagets totala omsättning. Och för bolagets ägare, yrkesfiskarna, är rommen av avgörande betydelse.
– För våra ägare yrkesfiskarna här uppe så är löjrommen den absolut viktigaste inkomstkällan som de har, säger Per Forsberg.
Att just en restaurang på Grand Hôtel är anmäld för fusk är extra besvärande för Kalixrommens rykte eftersom just det hotellet ofta förekommer i marknadsföringen av rommen.
”Inte speciellt allvarligt ”
Martin Berg är vice vd och kökschef på restaurang Mathias Dahlgren där Matbaren i Grand Hôtel ingår.
Han har förståelse för att kommunalrådet och hennes man kände sig vilseledda av att restaurangen sålde Kalixlöjrom som i själva verket var Bottenvikens löjrom. Men samtidigt tycker han inte att det inte är så farligt.
– I Matbaren byter vi rätter dagligen så det händer väldigt mycket. Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom och jag tycker inte att det är speciellt allvarligt. Speciellt inte när personalen gått till köket och dubbelkollat och sedan kommit tillbaka med rätt information.
Men kunderna blev väl vilseledda av den information som ni gav till dem först att det var Kalixlöjrom?
– Ja, det har de blivit, absolut. Och det är trist men jag tycker att det är ett misstag som vi har rättat till, säger Martin Berg.
Livsmedelsverket meddelar att man tagit emot en anmälan om händelsen.
Lyxkrog fuskade med Kalixlöjrom
Kommunalrådet Ellinor Söderlund från Kalix var nyligen med sin man och åt middag på restaurangen Matbaren på Grand Hôtel i Stockholm. Paret beställde löjrom som restaurangen sa var Kalixlöjrom. Snart upptäckte dock paret att de blivit lurade.
BD Fisk och rommen
BD Fisk AB med 38 anställda omsätter cirka 90 miljoner kronor och ägs av Norrbottens kustfiskare.
Bolaget erbjuder färska och förädlade fiskprodukter till grossister, restauranger, och butiker.
Den äkta Kalixlöjrommen kommer från fiskar som fiskas på ett geografiskt litet område nära kusten i Bottenviken. Det är det bräckta vattnet vid älvarna som ger Kalixlöjrommen dess säregna smak.
Beredningen av Kalixlöjrommen måste ske inom ett område som motsvarar kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå, och Piteå.
Kalixlöjrom är registrerat som en skyddad ursprungsbeteckning.