Lurad i luren

Det ringer när du precis satt dig vid middagsbordet. Enligt telefonförsäljaren tjänar du hundratals kronor i månaden på hans erbjudande.  Men ingenting är gratis.Här får du tips om hur du hanterar försäljarna av dom som borde kunna.

Foto:

STOCKHOLM2008-10-30 06:00
Be dem skicka något skriftligt"
Ulrika Månsson,
budget- och skuldrådgivare,
Stockholms stad:
Hur man ska hantera situationen beror förstås på vad de säljer. Men om du överväger att tacka ja ska du alltid noga ta reda på vad avtalet innebär, bindningstider och liknande. Fråga också om ångerrätten. Ofta är det svårt att förstå erbjudandet fullt ut på telefon. Jag brukar be att de ska skicka något skriftligt som jag får titta på. Det retar mig lite grann att de för det mesta inte vill göra det. Tänk noga igenom om du verkligen vill köpa det de säljer. Be om betänketid. Låt dig inte stressas utan be att de återkommer vid en lämpligare tidpunkt. Då kan du jämföra erbjudandet med andra också innan du bestämmer dig. Det är överrasknings- och övertalningsmomentet i telefonförsäljningen som är det svåra. Den som blir uppringd är inte förberedd inför ett ställningstagande på samma sätt som en kund som själv kontaktar säljaren. Kom ihåg att ingenting är gratis.

"En lögn fungerar"
Nina Jansdotter,
beteendevetare och karriärcoach som själv varit telefonförsäljare ger tips om hur du kan hantera säljare:

Har du svårt att säga nej i vanliga fall är det här ett jättebra tillfälle att öva. Du har ingen relation till säljaren så det gör inget att du säger nej. Snabbaste sättet att bli av med säljaren är att direkt bryta av och säga: Ska du sälja något är jag inte intresserad. Nej tack! Men du kan också säga nej på ett vänligt sätt. Det är trots allt en människa i andra änden. Säg tack för erbjudandet men jag är inte intresserad. Ha en trevlig dag. Har du har lätt för att ta åt dig och bli ledsen är det också ett bra tillfälle att träna. Du får öva på att strunta i att den andre blir besviken. Då tränar du på att ta ansvar för dina egna reaktioner, inte andras. Om du inte vill bli insnärjd i långt prat ska du inte svara ja på någon fråga. Ju fler ja du har sagt, desto svårare är det att säga nej till slut. Säljaren vill ha ett samtycke i början och ställer oskyldiga frågor som är lätta att svara ja på. En lögn fungerar, även om det är fegt. Säg att din sambo har hand om pengarna eller att du inte har tid att prata.

"Skriv ner vem du talat med"
Pär Magnusson, jurist på Konsumentverket:

Telefonförsäljning är laglig, företagen får hålla på med det. Men vill du inte att de ska ringa är Nix-registret bra. Du anmäler där att du inte vill ha telefonsamtal från företag. Sedan är det bara företag som du redan har ett avtal med som får ringa dig. Köper du något över telefon har du 14 dagars ångerrätt. Det regleras i distans- och hemförsäljningslagen. Ångrar du dig räcker det att du ringer eller skriver till företaget. Är det en vara du köpt skickar du tillbaka den. Det är klokt att skriva ner när och med vem du talat med hos företaget om att du ångrat dig. Var försiktig med förpackningen. Eventuell återsändning av varan bör ske i den så varan inte skadas. Om du sagt nej till köp, eller åtminstone inte ja, och du ändå får hem varan eller tjänsten är det upp till företaget att bevisa att du har sagt ja. Det är därför många telefonsäljare spelar in samtalet på band. Får du något du inte beställt är det klokt att låta företaget veta det. Var inte bara passiv. Men du har egentligen ingen skyldighet att skicka tillbaka varan. I vart fall ska företaget betala frakten. Släng den för allt i världen inte - det kan anses vara ett accepterande av köpet.
Nix-registret har telefonnummer: 020/27 70 00
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om