Kommunutjämning dröjer ytterligare

Regeringen skjuter än en gång upp förslaget till ett mer rättvist skatteutjämningssystem mellan kommunerna, till någon gång efter årsskiftet. Regeringen hävdar att utredningsförslaget, som sju riksdagspartier stod bakom, inte duger fullt ut.

Stockholm2012-11-19 12:22

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) delar inte regeringens syn på att det eniga förslag som utredningen lade fram 2011 skulle riskera att hämma tillväxten.
– Vi hade ett enigt remissyttrande och tycker att det ska genomföras, säger Anders Knape, moderat ordförande för SKL. – Vad vi önskar nu är att regeringen så snabbt som möjligt kommer med ett förslag, säger Knape.
Det är viktigt att en proposition verkligen kommer så snart som möjligt efter årsskiftet. Annars får kommunerna och landstingen problem med att räkna på sina budgetar för 2014, framhåller Knape.
Ordförande för utredningen som kom med förslaget var Bengt Germundsson, kristdemokratiskt kommunalråd i Markaryd. Han kan inte förstå finansmarknadsminister Peter Normans oro för att det förslag som hans utredning lade fram skulle kunna få kommunerna att avstå från att satsa på tillväxt. Eller varför ett nytt system måste fördröjas av det skälet.
Regeringen skulle redan ha kunnat se till att genomföra den del av utredningen som avskaffar dagens orättvisor och fortsätta utreda tillväxtfrågorna, anser Germundsson.

I en interpellationsdebatt i riksdagen häromdagen höll statsrådet Peter Norman (M) med motdebattörerna Leif Jakobsson, Marie Nordén och Sven-Erik Bucht, samtliga socialdemokrater, och Miljöpartiets Mats Pertoft om att dagens system är föråldrat och ger stora orättvisor.
– Jag håller med om att det finns orättvisa i dag, sade Norman då.
Han sade vidare att han tycker att problemet är som störst i förskolan.
Medan en storstadskommun som Solna får över 81 000 kronor per barn i förskolan, via utjämningssystemet, får flera Norrlandskommuner 25 000-35 000 kronor mindre.
Det är framförallt maxtaxan inom barnomsorgen som lett till att systemet sprungits ifrån av verkligheten eftersom dagens system missgynnar kommuner där barnomsorgen har byggts ut som mest sedan den infördes.
Men för regeringen är det oro för ett nytt systems inverkan på tillväxt som spökar.
– Sätter man sig fast i ett system som riskerar att hämma tillväxten skulle det vara förödande för Sverige, sade Norman, och framhöll att regeringen arbetar hårt med att ta in den mycket komplicerade forskning som finns på området. – Regeringens uppfattning är att utredningen inte har bottnat i tillväxtfrågorna, de måste analyseras ytterligare.

Fakta/Vinnare och förlorare

Jämfört med det totala utfallet i dagens utjämningssystem, enligt utredningen som föreslog ett nytt system 2011.

Förlorare i kronor per invånare:

Sollentuna: –1 723

Lidingö: –1 657

Lomma: –1 299

Täby: –1 154

Lund: –1 151

Järfälla: –1 057

Bräcke: –1 007

Stockholm: –912

Härjedalen: –901

Partille: –895

Vinnare i kronor per invånare:

Högsby: +2 532

Ydre: +2 310

Grästorp: +2 144

Vilhelmina: +1 944

Ödeshög: +1 927

Vingåker: +1 882

Ljusnarsberg: +1 804

Svenljunga: +1 802

Skinnskatteberg: +1 771

Lilla Edet: +1 756
(TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om