Kolla in kolibrin - världens minsta fågel
Vad är det som surrar vid blomman? En humla, eller kanske ett bi? Nej vänta, det är en kolibri - den lilla fågeln med de många rekorden!
Foto:
Kolibrin är helt unik bland världens fåglar. Det beror inte bara på att den oftast är så liten, utan även på den speciella flygtekniken. Kolibrin kan stå helt stilla i luften, det kallas för att hovra eller ryttla. Den kan dessutom flyga baklänges, uppåt och nedåt och i sidled. Den kan också vända och flyga på rygg - perfekt för att fly från ormar eller rovfåglar. De makalösa flygkonsterna är möjliga för att kolibrin flaxar oerhört snabbt med vingarna. Rekordet ligger på 200 vingslag i sekunden! De täta vingslagen gör att fågeln ger ifrån sig ett brummande läte, ungefär som en humla. Specialnäbb
Kolibrin äter helst söt nektar som den hämtar från blommor. Den måste äta halva sin kroppsvikt i rent socker varje dag för att klara sig. Kolibrierna behöver blommorna för att överleva. Och många blommor är helt beroende av kolibrierna. Fåglarna sprider nämligen blommornas pollen. Kolibrins näbb är oftast lång, och den är speciellt utvecklad för att suga nektar. För att nå hela vägen ner till nektarn har kolibrin också lång tunga. När fågeln suger nektar fastnar pollen på huvudet. När den sedan flyger vidare sprids pollenet till nästa blomma. Trots att kolibrins hjärna är liten som ett riskorn är den en mästare på att komma ihåg var det finns mycket nektar och hur ofta blommorna fylls på. Kolibrier har faktiskt bättre minne än de flesta fåglar. Det har bevisats i flera olika tester. När årstiderna växlar måste många kolibriarter flytta för att hitta mat. Den lilla kalliopekolibrin, som bara väger cirka 2,8 gram, är en av långflyttarna. Den flyttar så långt som 300 mil. Inte dåligt av en av fågelvärldens allra minsta krabater! Källor: Illustrerad vetenskap 17/2006, Nationalencyklopedin, Guinness rekordbok.
KOLIBRI
Kolibrihonor lägger två små vita ägg åt gången. Allra minst ägg lägger dvärgkolibrin som lever på Jamaica. De äggen är små som lillfingernaglar och väger mindre än ett halvt gram styck! Även bona är pyttesmå, inte större än halva valnötsskal.
Det har funnits kolibrier i Europa. För några år sedan hittades fossil av en kolibri, med fjädrar och allt, nära staden Heidelberg i Tyskland. Fågeln levde för 31 miljoner år sedan!
I början av 1900-talet exporterades många uppstoppade kolibrier från Nordamerika. Fåglarna användes som dekorationer på damhattar. Flera arter utrotades. Dessa arter finns i dag bara kvar på gamla hattar.