Julmatsplock

STOCKHOLM2008-01-23 17:39

Janssonomeletter i miniformat                   
6 stycken
45 minuter

8 ägg
2 dl standardmjölk
2 dl riven ost
salt
nymalen svartpeppar


Fyllning:
1 1/2 gul lök
lite smör
150 gram ansjovis
gräslök

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ihop ägg, mjölk och ost. Salta och peppra. Ställ åt sidan så länge.
3. Skala och finhacka löken.
4. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek löken mjuk och glansig, låt det ta tid.
5. Vispa ner lite spad från ansjovisen i omelettsmeten. Slå bort resten.
6. Hacka filéerna och blanda med löken.
7. Fördela blandningen i en smord muffinsplåt och häll på omelettsmeten så att formarna fylls till två tredjedelar.
8. Grädda i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg och rest sig lite. Värm dem gärna en aning så att de blir lite ljumna när det är dags för julbordet.
9. Dekorera med gräslöksstrån.


Baconlindade prinskorvar         

prinskorv av bra kvalité
lika många baconskivor som korvar

Gör så här:
1. Snitta ändarna på korvarna.
2. Linda en baconskiva kring varje.
3. Lägg på ugnsfast fat och ställ in i ugnen i 225 grader i cirka 15–20 minuter eller tills baconet fått fin färg.
4. Sätt i tandpetare och servera.


Strutar med sellerikräm                
20 minuter

Snabbt och enkelt – och lätt att förvandla för att passa även vegetarianer.

1/2 rotselleri
1/2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk julsenap eller skånsk senap
1 msk dijonsenap
1 msk riven pepparrot
1/2 knippa bladpersilja
salt
nymalen svartpeppar
tunna skivor julskinka och/eller mjukt tunnbröd för vegovariant

Gör så här:
1. Skala och riv rotsellerin eller skär i tändsticksstora stavar.
2. Häll i lättsaltat vatten och förväll i en minut. Låt rinna av ordentligt i durkslag.
3. Blanda med majonnäs, crème fraiche, de båda senapssorterna och pepparrot.
4. Hacka persiljan grovt och blanda i.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Skär tunnbröden i tårtbitar om du vill göra en vegetarisk variant.
7. Lägg en sked sellerikräm på varje skinkskiva och/eller tunnbrödskiva.
8. Rulla ihop och arrangera på uppläggningsfat.


Pestosill                                    
5 minuter
2 timmar

1 paket 5-minuterssill
1 dl gräddfil
1 dl färdig pesto
1/2 dl majonnäs
1– 2 tsk citronsaft
1 kruka färsk basilika
1/2 kruka färsk timjan

Gör så här:
1. Skölj sillen och skär den i bitar.
2. Blanda allt utom örter.
3. Finhacka örterna och rör ner. Ställ svalt, gärna i ett par timmar.

Sillsymfonisnittar                    
15 minuter

mörkt bröd
smör
västerbottenost
tre sorters inlagd sill, varav en klar (t ex löksill), övriga sorter förslag nedan
gul lök
färska örter som dekoration, till exempel persilja, dill och basilika

Gör så här:
1. Skär mörkt bröd i trekanter. Ta bort hårda kanter. Bred med smör.
2. Skär ganska tjocka skivor västerbottenost och lägg på var tredje brödbit, toppa med den klara sillen och lite lök.
3. Fördela de olika sillsorterna så det blir lika många snittar av varje sort. Dekorera med färska örter och arrangera på en bricka.

Apelsinsill                                
1 dygn

3 dl vatten
1 citron, saften
1 dl ättikssprit, 10 %
2 dl socker
1 paket 5-minuterssill
1 rödlök
2 apelsiner
5 hela kryddpepparkorn
3 hela nejlikor
2 lagerblad

Gör så här:

1. Koka upp vatten, citronsaft, ättika och socker. Låt kallna.
2. Skölj sillen och skär i bitar.
3. Skala och skiva rödlöken tunt.
4. Skölj och skala den ena apelsinen tunt med potatisskalare utan att det vita följer med. Strimla skalet fint.
5. Filea båda apelsinerna.
6. Krossa kryddpepparkornen lätt.
7. Varva sill, lök, apelsinskal, kryddpeppar, nejlikor, lagerblad och apelsinklyftor i en glasburk.
8. Slå över lagen. Sätt på lock och ställ svalt i minst ett dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!