Ingen klänning men nya fanor

Nej, det är inte väverskan Sonja Enbuske, från Keräsjoki i Tornedalen som vävt tyget till Victorias brudklänning - Men till i dag har ryktet gjort detta gällande.

Foto: Petra Isaksson

Stockholm2010-06-19 06:00
- Nej, men däremot har jag vävt tyget till nya fanor för pukor, trumpeter och standar till Livregementet K 1, skrattar Sonja gott. I 15 år har hon varit ensam väverska vid det enda kvarvarande sidenväveriet i norra Europa KA Almgrens på Södermalm. Ett levande industriminne vars verksamhet startade 1833 och som vid sin glansperiod hade runt 300 anställda. I dag sköter Sonja alla moment i de antika maskinerna i det som också är ett museum numera ägt av en stiftelse. Kan inget dölja
Hysterin kring det kungliga bröllopet har hon inte mycket till övers för säger hon men hon skrattar gott åt spekulationerna om vem som skapat klänningstyget som Victoria visar sig i i dag. - Det där är en skröna som jag tror startades av designern Camilla Thulin och sedan har det blivit en sanning, säger Sonja som både haft påringningar och besök av utländska tv-tem som luskat efter bröllopsväven, men Sonja säger att hon inget kan dölja. - Jag sitter ju och väver där alla kan se och jag kan väva som bredast 60 centimeter och det kanske inte räcker om man ska göra en brudklänning, säger hon. Mycket vackert har hon skapat i den 200 år gamla jacquardtekniken som används. Ett av prestigearbetena för väveriet, som är kunglig hovleverantör, är tapeter och möbeltyger till Drottningholms slott. - 1997 vävde jag 220 meter och det tog mig två år berättar Sonja och visar bilder och prover på det vackra. Vem som helst kan beställa tyg från väveriet men det kostar. Lägsta pris börjar på 3.750 kronor metern, säger hon och visar också en provbit på väv i hästtagel i ett vackert mönster, en egen design. - Jag har sålt en provbit på det till en kund men här handlar det om 12.500 kronor metern säger hon. Och brudklänningstyg. Visst kan hon väva såndant tyg, duchesse. Hon visar på en provbit i vackraste elfenbensvitt och så ser hon lite lurig ut. Och vi undrar om det ändå inte finns någon liten vävstol i lönndom nånstans i huset som som skapat drömmarnas väv... Bröllopsdagen ska Sonja sitta på parkett för att se bröllopet. Det gör hon i sällskap med sin fästman rustmästare Magnus Faxén från Sjöhistoriska riksmuseet. - Vi ska vara ombord på en minsvepare som passeras av slupen Vasaorden, berättar Sonja Enbuske som i augusti kommer till sina rötter i Keräsjoki för att hälsa på föräldrar och syskon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om