Hundra år med Titanic

För hundra år sedan sjönk det osänkbara fartyget Titanic, och fortfarande fascineras vi av händelserna den där iskalla aprilnatten. En kommersialiserad katastrof som betytt mycket för sjösäkerheten till havs.

Titanic.

Titanic.

Foto: AP Photo

Stockholm2012-04-12 14:00

Ett storslaget, nybyggt fartyg, inrett som ett lyxhotell, gör sin jungfruresa över Atlanten när det stöter ihop med ett isberg och efter några skälvande timmar sjunker ner i det iskalla havet. Med sig ner i djupet tar det nästan 1 500 människor. Historien om Titanic har blivit en legend som många av oss främst känner till genom James Camerons episka film från 1997 där Leonardo di Caprios och Kate Winslets kärlekshistoria lägger ett romantiskt skimmer över katastrofen. Men det har också skrivits över tusen böcker och gjorts otaliga utställningar om den ödesdigra förlisningen.
– Det finns ett sug i berättelsen som många fascineras av. Vi vet också ganska mycket om vad som hände, dels eftersom det fanns överlevande som har kunnat berätta, dels för att det gjordes en ordentlig haveriutredning, säger Claes-Göran Wetterholm, etnolog och fartygshistoriker som jobbat med Titanic sedan 1986, på heltid sedan 1996, och varit intresserad av fartyget sedan han var nio år gammal.
Säljbar katastrof
På Google får Titanic över 142 miljoner träffar, och Claes-Göran Wetterholm menar att Titanic är den enda riktiga myten som skapats under 1900-talet.
– Man brukar prata om farkosten som en symbol som man kan lasta med vad man vill, man kan fylla den med sitt eget innehåll. Det har gått att sälja Titanic från dag ett, det fanns vykort och skillingtryck att köpa nästan direkt. Den har en glamourfaktor som inte finns i så många andra katastrofer, säger Claes-Göran Wetterholm.
Historien har gjorts i alla möjliga tappningar. I Kalle Ankas värld heter skeppet Ankanic och när Bill Clinton och Monica Lewinsky står i fören i en opassande pose på en skämtteckning blir det Clintanic. Och så filmen förstås, som belönades med 11 Oscars. Men den har inte Claes-Göran Wetterholm så mycket till övers för. På en Titanicutställning träffade han regissören James Cameron och de gick runt och bråkade om detaljer i tre timmar.
– Man får se filmen som en folksaga, den är ju tekniskt fantastisk, men det är mycket som inte stämmer och jag tycker inte att man får handskas med människor som funnits på riktigt på det vårdslösa viset.
Säkerheten blev bättre
Det område Titanic påverkat mest, utanför underhållningens värld, är sjösäkerhetens, där det finns ett före och ett efter Titanic.
– Man trodde inte att något sådant kunde hända och därför var man inte ens i närheten av att ha tillräckligt med livbåtar - det hade man inte på några fartyg överhuvudtaget på den tiden. Efter katastrofen kom flera internationella sjösäkerhetsregler, som i dag är självklara: livbåtar till alla, livbåtsövningar och fungerande radiotrafik dygnet runt.

Titanic
¤ Fartyget Royal Mail Steamship (RMS) Titanic var 269 meter långt, 28 meter brett och 53 meter från köl till skorstenstopp. Hon var lång som fyra stadskvarter och elva våningar hög var hon världens största fartyg och vägde 46.000 ton.
¤ Under fartygets första och enda resa som inleddes i Southampton, England, den 10 april 2012 fanns 2.207 personer ombord, varav 1.309 var passagerare och 898 var besättning.
¤ En tredjeklassbiljett på jungfruresan kostade ungefär 180 svenska kronor, vilket motsvarar ungefär 6.000 kronor i dag. De dyraste förstaklassbiljetterna låg på runt 16.000 kronor, runt en halv miljon i dagens penningvärde.
+Söndagen den 14 april klockan 23.40 kolliderade Titanic med ett isberg och 02.20 den 15 april sjönk fartyget.
¤ 1.495 personer omkom i katastrofen, 712 överlevde.
¤ Över tusen böcker har skrivits om Titanic.
¤ På hundraårsdagen den 15 april 2012 och resten av året uppmärksammas minnet av förlisningen på flera platser över världen. Bland annat hålls en stor ceremoni på Titanicutställningen i Barcelona (samma utställning som drog 75.000 besökare i Stockholm 2009), en jubileumskryssning görs till förlisningsplatsen, storfilmen från 1997 kommer i 3D och en tv-serie om Titanic från skaparna av Downton Abbey börjar sändas.

Svenskar ombord
¤ Edvard och Gerda Lindell från Helsingborg drömde om ett bättre liv i Amerika och reste över Atlanten i Titanics tredje klass. När fartyget höll på att sjunka kastade de sig båda i det iskalla havet och simmade till en vattenfylld livbåt som fortfarande flöt med ett fåtal personer i. Edvard klättrade i, men eftersom båten var nära att sjunka fick Gerda hänga vid relingen. En annan man höll henne länge i ett fast grepp, men när han inte orkade längre sjönk hon snabbt och försvann. Från hennes hand gled då hennes vigselring av och trillade ner i båten. Edvard och de andra bärgades till en annan livbåt och den vattenfyllda båten fick driva iväg. Den hittades så småningom, och i den ringen. Efter många turer såg Gerdas bror en notis om ringen i en svensk lokaltidning och smycket återbördades till familjen.
– På 1990-talet träffade jag en dam vars mamma, så länge hon kunnat minnas, haft fastern Gerdas Titanicring på fingret, säger Claes-Göran Wetterholm.

¤ Severin Svensson från Knäred var 14 år gammal och kunde ingen engelska när han ensam klev ombord på Titanic med en tredjeklassbiljett i handen för att resa till sin pappa som redan emigrerat till USA.
– Han var ju ung och pigg och hade säkert lärt sig Titanics geografi utantill under den tid han tillbringade ombord, säger Claes-Göran Wetterholm.
Under förlisningen lyckades han till skillnad från många andra passagerare från tredje klass ta sig upp på däck, men blev nekad att kliva i livbåtarna. I desperation slängde han sig ner i en livbåt som höll på att firas ner och klarade sig. Ingen mötte honom när han kom fram eftersom ingen trodde att han överlevt, men hans mamma hade sytt in femton kronor i hans rock, och han kunde telegrafera hem och träffade till slut sin pappa. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om