Högt pris ingen garanti för att stekpannan håller måttet
Priset är inget bra riktmärke för en stekpannas livslängd och kvalitet, visar Testfaktas test. Kändiskock-pannan för 900 kronor får snabbt repor i beläggningen. Testvinnaren Fiskars kostar inte ens hälften så mycket.
Foto:
För att testa hur reptåliga stekpannorna är använde sig laboratoriet av en standardmetod framtagen av bland andra Konsumentverket. Pannan hettas upp till 180 grader och därefter lät man en roterande visp nöta ytan upp till 5.000 varv. Efter vissa givna varvantal bedömdes pannorna visuellt för att se hur mycket
skada beläggningen tagit. - För att testa vad som verkligen händer med stekegenskaperna utförde vi även stektester med en standardiserad pannkakssmet bestående av en viss mängd ägg, mjölk och mjöl. När pannkakan var färdigstekt vände vi på den för att se hur mycket som hade fastnat, säger Magnus Palm, testledare på SP. Repades snabbt
Frågan är vad den brittiske kändiskocken Jamie Oliver skulle tycka om testresultatet. Den lyxiga stekpannan från Tefal för 900 kronor, som han lånat ut sitt namn till, klarar inte ens en tredjedel så mycket påverkan som den mest reptåliga pannan. Tillsammans med stekpannorna från Coop och Hackman fick den under tre i betyg i detta moment. - Redan vid tusen varv fick dessa pannor ytgenombrott på beläggningen och pannkaksmeten stekte fast utan fett. Det får betraktas som en relativt dålig reptålighet. Magnus Palm är inte förvånad över att det skiljer
sig så pass mycket mellan pannorna, trots att de flesta använder ungefär samma beläggning. - Vi har gjort liknande test tidigare och det brukar alltid skilja sig ganska mycket. Reptåligheten beror på vilka tillsatser man har använt i beläggningen. Precis som med alla typer av plast kan man få olika egenskaper
beroende på vad man blandar i. Högst reptålighet hade OBH Nordica som klarade 3.000 varv med nötningsvispen utan påverkan på vare sig yta eller non stick-egenskaper. Men trots att reptålighet vägde klart tyngst i slutbetyget stod OBH Nordica inte som totalvinnare i testet. Betyget drogs ned av att pannan var sämst på värmefördelning. En bra stekpanna ska fördela värmen från spisplattan så jämnt som möjligt. Skiljde nästan 90 grader
Detta testades på två sätt. Först lät man florsocker dunsta in i pannan och smältförloppet studerades visuellt. Här såg man ingen större skillnad på pannorna. Därefter mättes yttemperaturen på två olika ställen samtidigt. - Då hittade vi vissa skillnader mellan pannorna även om de överlag var små. Den som stack ut var väl OBH Nordica där det skiljde 20 grader mellan de olika mätpunkterna, säger
Magnus Palm. Större skillnad
Men om värmefördelningen inte skiljer särskilt mycket åt är det desto större skillnad mellan pannornas förmåga att behålla den värme som spisen ger ifrån sig. Vid samma temperatur på spisen skiljde det närmare 90 grader i stekyttemperatur mellan den bästa pannan (Fiskars) och den sämsta pannan (Coop). - Det beror dels på vilket material pannan är byggd i och dels på hur jämn den är undertill. Vilken betydelse det har för pannans stekegenskaper kan jag inte svara på. Men man kan se det som ett betyg
på hur pass energisnåla
pannorna är, säger Magnus Palm.
Om testet: SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag testat kvalitet och hållbarhet på nio stekpannor med så kallad non-stick-beläggning. Non-stick-beläggning innebär att stekpannan endast kräver lite
eller inget fett. Pannorna har testats i momenten reptålighet, värmefördelning och
värmeeffektivitet. Samtliga stekpannor kan
användas på induktionshäll, gasspis och traditionell elektrisk spisplatta. Testet omfattar följande moment: Reptålighet Testet kallas för nötningsprovning. Stekpannorna värms upp på till 180 grader. Därefter låter man en roterande visp nöta plattorna upp till 5.000 varv. Stekpannorna kontrolleras före och efter nötning vid vissa givna varvantal. Kontrollen sker dels genom att laboratoriet undersöker stekpannorna visuellt och dels via ett så kallat non-stick-test. Värmefördelning För att testa hur bra stekpannorna är på att fördela värmen från spisplattan utfördes två testmoment. Det första innebär att man låter florsocker dunsta in i stekpannan. I det andra testmomentet mättes yttemperaturen på
två olika ställen ungefär
samtidigt. Värmeeffektivitet Här mättes hur väl pannorna behöll den värme som spisen gav ifrån sig. Stekpannorna har betygsatts på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. I slutbetyget har
reptålighet viktats 60 procent, värmefördelning 20 procent och värmeeffektivitet 20 procent.
eller inget fett. Pannorna har testats i momenten reptålighet, värmefördelning och
värmeeffektivitet. Samtliga stekpannor kan
användas på induktionshäll, gasspis och traditionell elektrisk spisplatta. Testet omfattar följande moment: Reptålighet Testet kallas för nötningsprovning. Stekpannorna värms upp på till 180 grader. Därefter låter man en roterande visp nöta plattorna upp till 5.000 varv. Stekpannorna kontrolleras före och efter nötning vid vissa givna varvantal. Kontrollen sker dels genom att laboratoriet undersöker stekpannorna visuellt och dels via ett så kallat non-stick-test. Värmefördelning För att testa hur bra stekpannorna är på att fördela värmen från spisplattan utfördes två testmoment. Det första innebär att man låter florsocker dunsta in i stekpannan. I det andra testmomentet mättes yttemperaturen på
två olika ställen ungefär
samtidigt. Värmeeffektivitet Här mättes hur väl pannorna behöll den värme som spisen gav ifrån sig. Stekpannorna har betygsatts på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. I slutbetyget har
reptålighet viktats 60 procent, värmefördelning 20 procent och värmeeffektivitet 20 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!