Han fick Nobelpriset

Årets Nobelpris i litteratur går till den kinesiske författaren Mo Yan.

Mo Yan, kinesisk författare, som fått årets Nobelpris i litteratur. 
Mo Yan, kinesisk författare på Stockholmsbesök.

Mo Yan, kinesisk författare, som fått årets Nobelpris i litteratur. Mo Yan, kinesisk författare på Stockholmsbesök.

Foto: Peter Lydén/SCANPIX

Stockholm2012-10-11 13:02

Mo Yan – en pseudonym för Guan Moye – har vid sidan av sina romaner även skrivit åtskilliga noveller och essäer.
På svenska av Mo Yan finns böckerna Det röda fältet, Vitlöksballaderna, och Ximen Nao och hans sju liv, i översättning: Anna Gustafsson Chen. Alla har utgivits av Tranan förlag.
"Med hallocinatorisk realism"
Mo Yan är född 1955 och uppvuxen i Gaomi i Shandongprovinsen i nordöstra Kina, skriver Akademien. Hans första novell publicerades i en litteraturtidskrift 1981 och genombrottet kom några år senare, 1986, med kortromanen Touming de hong luobo.
Akademiens motivering: ”Nobelpriset i litteratur år 2012 tilldelas den kinesiske författaren Mo Yan, som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid”.
–  Han ger oss unika inblickar i en unik miljö på ett unikt sätt, säger Akademiens ständige sekreterare Peter Englund.
Glada utrop i börssalen
En av de absolut mest glada i börssalen var en kinesisk tv-fotograf som skrek högt rakt ut, sträckte handen och knöt näven i en segergest.
– Han är en bondpojke själv som lämnade skolan när han var 12 år. Han skriver från ett inifrånperspektiv, samtidigt gör han det på ett underbart sätt, säger Akademiens ständige sekreterare Peter Englund, som pratade med pristagaren tidigare i dag, till SVT. – Han sa att han var överlycklig och vettskrämd.
Akademien skriver vidare att Mo Yan, med sin blandning av fantasi och verklighet, skapat en värld som ”i sin komplexitet påminner om den hos författare som William Faulkner och Gabriel García Márquez”.
Men han tar också utgångspunkt i äldre kinesisk litteratur och folklig berättarkultur, enligt Akademien.
Fick lämna in en beställning
På Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm hade många människor samlats för att höra Nobelprisvinnaren tillkännages via radio.
Personalen hade placerat böcker från en grupp potentiella vinnare på ett bord.
När beskedet kom och det visade sig att boken inte fanns började de församlade kunderna skratta, medan personalen skyndade i väg.
Biträdande butikschef Henrik Lundin sprang snabbt till sin dator för att söka reda på vilket förlag Mo Yan finns på, i förhoppning om att kunna lägga en beställning och få en last med böcker innan dagens slut.
Kommer till Stockholm
Mo Yan föräldrar var lantbrukare. Under kulturrevolutionen i Kina slutade han skolan för att börja arbeta, först inom jordbruket och sedan på fabrik.
År 1976 gick han in i Folkets befrielsearmé. Det var under tiden där som han började skriva.
Flera av hans verk har ”betraktats som subversiva på grund av sin skarpa kritik av det samtida kinesiska samhället”, skriver Svenska Akademien.
Göran Malmqvist, ledamot i Svenska Akademien och som har översatt kinesisk litteratur till svenska, säger att Mo Yan ska komma till Stockholm för att ta emot priset.
– Det är ett av de bättre valen som Svenska Akademien har gjort, faktiskt, för han är lysande, säger han till SVT. – Jag pratade för en stund sedan med honom. Han var lugn och samlad, men jag frågade hur han kände. ”Jag är överlycklig”, sade han, ”men jag är lite skrämd också”, sade han, säger Göran Malmqvist sedan till Aftonbladets reporter.
Hög uppsatt i Kina
Mo Yan beskrivs i en profil av nyhetsbyrån AFP som skicklig på att undvika problem med Kinas makthavare, trots ofta politiska teman skrivna med misslyckade landreformer under 1950-talet och kulturrevolutionens galenskaper som bakgrund.
Delvis har han lyckats med detta på grund av positionen som vice ordförande i det statligt sanktionerade kinesiska författarförbundet.
Mo Yan har också öppet stöttat officiellt kulturpolitik, som bland annat stipulerar att konsten ska tjäna den socialistiska saken, och inte hota kommunistpartiet.
För detta har kinesiska kollegor kritiserat honom, skriver AFP.

De senaste årens litteraturpristagare
2012 Mo Yan Kina
2011 Tomas Tranströmer Sverige
2010 Mario Vargas Llosa Peru
2009 Herta Müller Tyskland/Rumänien
2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio Frankrike
2007 Doris Lessing Storbritannien
2006 Orhan Pamuk Turkiet
2005 Harold Pinter Storbritannien
2004 Elfriede Jelinek Österrike
2003 J M Coetzee Sydafrika
2002 Imre Kertesz UngernNobelpriset
Nobelpriset
Enligt Alfred Nobels testamente ska huvuddelen av hans förmögenhet bilda en fond där avkastningen går till pris åt dem ”som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta”.
Fem pris har inrättats: I fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur samt ett fredspris som årligen delas ut på Nobels dödsdag, den 10 december. De första prisen delades ut 1901.
Prisen i fysik och kemi delas ut av Vetenskapsakademien, medicinpriset av Karolinska institutet, litteraturpriset av Svenska Akademien samt fredspriset av det norska stortinget.
I särskilda tillämpningsföreskrifter slogs fast att Nobels uttryck ”under det förlupne året” inte ska tas bokstavligt eftersom det ofta tar betydligt längre tid innan ett arbetes förtjänst blir uppenbar. De klargjorde också att prisen kan delas, men som mest av tre personer.
Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om