– Vi har marschera från Sergels Torg till Mynttorget där det ska hållits tal, berättar Sylvia Blind. Hon är en av de dryga femtiotalet tillresande samer och svenskar från Jokkmokksområdet och samebyarna Sirges, Jåhkågasska och Tuorpon samebyar. Blind är medlem av Tuorpon och även ordförande i Jokkmokks sameförening som samlar alla samebyar inom Jokkmokksområdet.
De fyra dagarna i Stockholm har varit positiva berättar Sylvia Blind:
– Ja vi har fått träffa mycket intresserade människor. Vi har fått frågor och berättat om oss samer så det här har gett mersmak för att återvända igen och få ha kulturdagar, säger Blind.
Hon berättar att aktionen även haft besök av politiker dock ej på någon högre nivå, men intresset har funnits.
Vid demontrationen hölls tal av bland andra Niklas Spik, Jokkmokk som skickade ett budskap till Jokkmokks kommunalråd Stefan Andersson, innebärande att man bör satsa på andra näringar än gruvbrytning som är en kortsiktig verksamhet.
Vid demonstrationen talade en rad organisationer och talespersoner för protester i områden som Ojnareskogen på Gotland. Även representanter från Latinamerika fanns med och talade om situationen för regnskogarna.
I fredags överlämnade en delegation från samerna i Jokkmokk en tavla i storleken 2,40 x 1,20 till Riksdagen.
– Tavlan skapades vid en konstworkshop i Kallak i somras och har målats av Anna-Stina Svakko, Leila Nutti, Jenny Laiti, Anders Sunna och jag berättar Lena Viltok. Tavlan berättar om de känslor man har inför exploateringshotet från gruvbolagen.
– På baksidan finns runt 800 namn, berättar Lena Viltok. Vart tavlan hamnar efter att den lämnat till Riksdagen är okänt.