– Det är viktigt, det är trots allt i det här husen som frågan tillslut kommer att avgöras, säger Jonas Vannar från Sirges Sameby i Jokkmokk.
Tidigare i oktober diskuterades mineralpolitiken i en särskild riksdagsdebatt och i torsdags hölls ett seminarium i riksdagen på temat ”Gruvor och hållbarhet”, också en del av den fyra dagar långa manifestationen mot gruvetableringar i Stockholm.
– Partierna i riksdagen har insett att de här frågorna är något viktig som vi måste hantera och det sipprar sakta in i i det politiska arbetet i riksdagen. Det har lagts en del motioner under hösten och den här typen av seminarium gör att diskussionen blir djupare och man tar de motioner som lagts på större allvar, säger Jonas Eriksson (MP) vice ordförande i näringsutskottet och värd för seminariet.
Inför riksdagsledamöter från bland annat Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna och andra inbjudna förklarade Jonas Vannar från Sirges Sameby i Jokkmokk, hur arbetet med renskötseln kommer att påverkas och försvåras om gruvetableringen i Kallak blir verklighet.
Jonas Vannar tror att gruvetableringen i Kallak kan komma att vara avgörande för hur liknande frågor behandlas i framtiden.
– Här finns det konkreta, skilda intressen. Renskötseln är stark i Jokkmokk och viktig för kommunen och bolaget har dessutom slarvat med många saker. Det är tydligt att om man tillåter gruvan i Kallak så tillåter man det i alla samiska områden. Då är miniminivån på vad som krävs för att starta gruva väldigt låg.