Grön mat i höstmörkret

Hösten är som gjord för matiga sallader. Ladda dem med mustiga smaker från naturens skafferi. Fräscht, jordnära och precis lagom mättande.

STOCKHOLM2006-10-19 10:20
Bara för att det börjar bli dags att dra på sig strumpor och plantera höstblommor på balkongen finns det ingen anledning att sluta äta grönsaker och sallad.<BR>Visst är det lättare att svischa ihop en sallad när grönsakslanden prunkar och primörerna skämmer bort oss med sina späda förföriska smaker. Men det är nu vi kan dra verklig nytta av jordarnas rikedom.<BR>Ladda för vintern<BR>Jag unnar alla människor ett enda ­besök på Bondens marknad, som ­numera finns på flera håll i landet. Att få gå där en solig höstdag och strosa, klämma, dofta, fråga och häpnas över polkabetor, mangoldkvastar, svamplycka och äppelrike är en makalös upplevelse.<BR>Allt sådant som alldeles för sällan hittar till våra torftiga grönsaksdiskar i livsmedelsbutikerna. Närodlat med kärlek. Laddat med vitaminer, fibrer, smak ?  det allra bästa hösten har att ge.<BR>Det är nu man ska agera ekorre och samla på sig alla godsaker man kan hitta. Nötter, äpplen, ostar, bär, rotfrukter, svamp, vilt...<BR>Och när man samlat på sig allt detta börjar man faktiskt inse att vi lever i ett fantastiskt land när det gäller råvaror, och att vi bor mitt i naturens egen dignande visthusbod. <BR>Blanda i bönor<BR>Det är bara diverse handlare och ­inköpare som envisas med att gå ­omvägen via Nya Zeeland och Holland för att förse oss med omogen, restrött och smaklös ursäkt för frukt och grönt. Det är precis nu man gör klokt i att blanda en sallad. Fortsätt sommarens grönsaksliv. Lev lätt och ändå bli mätt.<BR>Tycker du att en sallad känns fjuttigt har handlarna däremot äntligen vaknat till liv på bönfronten. En burk bönor skänker extra mättnad till alla sallader, missa inte heller matvete som numera också finns färdigkokt på behändig konservburk ? som gjord för höstiga sallader.<BR>Quinoa, dinkelkorn och bulgur är också exempel på nyttiga mättnadstillägg. Koka en rejäl sats och fördela över veckan. Lite citronsaft till och de platsar som ?bulk? i vilken sallad som helst.<BR>Våga vägra höstdeppa. Gör en sallad i stället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om