Glöm inte hundkopplet

Lösspringande hundar är en ständig källa till hårda ord och heta diskussioner. Men hur ser egentligen koppeltvånget ut? Och hur mår hunden av att inte få vara lös? Vi reder ut tillsammans med etolog och hundinstruktör Iréne Westerholm.

KONTROLL. Hundar ska alltid hållas under uppsikt och nästan alltid gäller koppeltvång.

KONTROLL. Hundar ska alltid hållas under uppsikt och nästan alltid gäller koppeltvång.

Foto: Shutterstock

Stockholm2011-09-13 06:00

Hundar måste hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt mellan den 1 mars och den 20 augusti. Det vet de flesta hundägare.

Vad gäller efter 20 augusti när man är ute i skog och mark?

- En hund måste faktiskt alltid hållas så att den inte kan springa efter vilt, när och om de inte används till jakt. Få hundägare har sådan pli på sin hund att den inte gör det, i praktiken betyder det för de flesta, att den ska vara i koppel eller lina.

Vad gäller i städer?

- I de allra flesta tätorter råder koppeltvång överallt året runt. Då får hunden bara vara lös i hundrastgård eller på egen tomt som den inte kan springa ifrån.

Är det inte lite synd om hunden som måste vara kopplad?

- Nej. Att en hund får springa lös betyder inte att den får tillräckligt med motion. Ge hellre hunden väl genomtänkt motion som att cykla eller dragträna. Utnyttja de rastgårdar som finns och låt den sträcka på benen någon gång i veckan.

Om man möter en annan hund i koppel kan det bli lite spänt. Är det inte bättre att släppa dem lösa, så de får hälsa?

- En hund måste inte hälsa på alla hundar den möter. Ska man ändå låta dem hälsa är det bättre att koppelpromenera bredvid varandra en stund, låta dem lukta på varandras kissfläckar och släppa dem lösa i en hundrastgård eller liknande när de lugnat ner sig. Man ska komma ihåg att varje hundmöte innebär en viss skaderisk, det är också ett tillfälle då smitta kan överföras av exempelvis parasiter eller virus och bakterier.

Men om man har en väldigt snäll hund, måste den verkligen vara kopplad då?

- Det är en vanlig ursäkt bland hundägare som låter sina hundar springa lösa. Men den upplevs inte mindre hotfull bara för det, vare sig bland hundrädda människor eller hundar. Den som släpper fram hunden, trots att den är snäll, kan göra många otjänster. Kanske har den andra hunden en smittsam sjukdom, är en tik som löper, eller är en osäker hund.

Om en lös hund springer fram till min som är i koppel, och min hund känner sig hotad och biter. Vems är då felet?

- Det är alltid ägaren till den hund som orsakar skada som är skyldig att ersätta för veterinärkostnader och liknande. I det här fallet du.

Hur vet jag vilka regler som gäller där jag bor?

- Vänd dig till miljö- och hälsoskyddsnämnden i din kommun. Där kan du också få information om var det finns hundrastgårdar och hundrastplatser.

Så säger lagen:

Enligt jaktlagen måste hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt 1 mars-
20 augusti. Även efter den 20 augusti måste hund hållas så att den inte kan springa efter vilt, när och om de inte används till jakt. I de allra flesta tätorter råder koppeltvång överallt året runt. Då får hunden bara vara lös i hundrastgårdar eller på hundrastplatser, eller om du själv har en tomt som hunden inte kan springa ifrån.

Olika regler gäller för olika kommuner, vänd dig till Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Där kan du också få information om var det finns hundrastgårdar och hundrastplatser. Koppeltvång gäller också i de flesta naturreservat oavsett hur bra lydnad du har på din hund. Hundförbud gäller på lekplatser, många kyrkogårdar och på allmän badplats.

Fem träningstips för dig
och din hund:

1. Cykla.

2. Dragträna.

3. Spring med din hund.

4. Gå på kurs, exempelvis agility eller freestyle.

5. Långpromenader med aktivitet, exempelvis leta godis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om