Fyra år till på tung post

Eva Nordmark omvaldes nyligen enhälligt till en ny period som TCO-ordförande. "Det känns jättefint att ha fått det förtroendet".

Drägliga villkor på arbetsplatserna och en bra arbetsmiljö är viktiga frågor för Eva Nordmark, som omvalts till TCO.ordförande för ytterligare fyra år.

Drägliga villkor på arbetsplatserna och en bra arbetsmiljö är viktiga frågor för Eva Nordmark, som omvalts till TCO.ordförande för ytterligare fyra år.

Foto: Mikael Kihlman/TCO

Stockholm2019-05-20 13:42

48-åringen har tidigare varit bosatt i Luleå. 2006 utsågs hon till ordförande i SKTF – och då gick flyttlasset söderut.

År 2011 utsågs hon till förbundsordförande i TCO, som då hade drygt 1,2 miljoner medlemmar.

De 14 förbunden inom TCO har sedan dess vuxit och har i dag drygt 1,4 miljoner medlemmar

– Jag fick ett starkt mandat att förnya och utveckla TCO. Vi har vuxit i åtta år, säger en nöjd Eva Nordmark som just lagt ännu en kongress till handlingarna.

– Det har varit mycket spännande och intensiva år. Jag har fått en fantastisk möjlighet att jobba med frågor som är relevanta för medlemmarna, säger hon och pekar på att TCO även gör skillnad i samhällsfrågor.

En ny skattereform är något som länge efterfrågats. Och nu har det arbetet sjösatts.

En annan viktig fråga är att se till att medlemmarna har möjligheten att utbilda sig under hela yrkeslivet – oavsett bostadsort.

– Där har vi en hel del kvar att göra, säger Nordmark som inte heller räds de nya utmaningar som ständigt dyker upp.

När hon valdes 2011 höll Sverige på att återhämta sig efter den ekonomiska krisen.

– I dag har vi en stark arbetsmarknad jämfört med då. I dag är det stora problemet bristen på kompetent personal, säger hon och nämner bland annat vården. Samtidigt pekar hon på att även många privata företag har svårt att hitta nyckelpersoner.

Att göra det enklare för arbetskraften att sadla om, för att kunna ta dessa jobb, är också en prioriterad fråga.

– Det finns brister inom så många yrkesgrupper och det skapar stress hos dem som redan jobbar där.

Hur gör du för att orka?

– Det är mycket resor och uppdraget bär man med sig dygnet runt. Det är viktigt att avsätta tid till familj och vänner, säger hon och avslöjar att hon just rensat ogräs kring hallonen.

Naturupplevelser fyller alltså en viktig funktion. Likaså att motionera – gärna i form av promender.

– Det får mig att må bra, säger hon medger att det ibland kan handla om riktigt intensiva perioder.

För Eva Nordmark väntar Wien och Europafackets möte kommande vecka.

– Jag ser fram emot att ta ett större ansvar på den internationella arenan, säger hon och berättar att hon redan suttit med i styrkommittén.

Därefter är det dags att ladda batterierna – i Luleå.

– Jag och maken ska hämta kraft och energi. Vi ska träffa mina föräldrar och syskon. Jag ser jättemycket fram emot det.

Europafacket

EFS, är en partipolitiskt oberoende sammanslutning av nationella fackföreningar i 36 europeiska länder som har sammanlagt 60 miljoner medlemmar. Svenska medlemmar är LO, TCO och Saco.

Europafackets roll inom EU är att förhandla med motsvarande arbetsgivareorganisationer på europeisk nivå inom den så kallade sociala dialogen för att ingå kollektivavtal i specifika frågor, dock inte löneförhandlingar vilket enbart sker på nationell och lokal nivå . Kollektivavtalen upphöjs sedan av ministerrådet till lag inom EU. Exempel på sådana avtal som blivit EU-lag är avtal om visstidsanställningar, distansarbete och stress i arbetet.

I samband Europeiska rådets toppmöten i mars och även ofta i oktober har Europafacket som en del av den sociala dialogen tillsammans med arbetsgivarna ett möte med de högsta ledarna i EU såsom Europeisk rådets ordförande och EU-kommissionens ordförande. Mötena är mycket formella där de olika parterna gör korta politiska presentationer av vad de tycker är väsentligt.

2015 valdes italienaren Luca Visentini till generalsekreterare för Europafacket.

Källa: Europaportalen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om