Fullkornspasta kanske inte är den snyggaste produkt som skådats. Lagom snusbrun och halvtrist, men har man en gång valt att tänka i GI-termer (glykemiskt index) är det svårt att se tillbaka. Fullkornet håller blodsockret på en jämn nivå och fibrerna är nyttiga för både kolesterolhalten och matsmältningen.
Personligen tycker jag att fullkornspasta har mer spänst och mustigare smak än vanlig pasta. Dessutom äter man mindre.
Och hellre perfekt kokt fullkornsspaghetti på hemmaplan än den på våra breddgrader så vanligt förekommande sladdergeggiga vita restaurangpastan som skulle få en italiensk matmamma att strypa ”kocken” med förklädet.
En stor fet varning vill jag dock utfärda för det som kallas ”vit fiberpasta”. Det är ungefär lika sexigt som att tugga på en tapet. Roligare kan man definitivt ha för pengar.
Fullkornspasta med broccoli, chili och feta
2 portioner
30 minuter
Busenkel pastarätt att svänga ihop efter jobbet.
200 g fullkornspasta
1–2 broccolihuvuden, beroende på storlek
1–2 vitlöksklyftor
1/2–1 röd chili
1 citron
1/2 ask cocktailtomater
olivolja
cirka 150 g feta
Gör så här:
1. Dela broccolin i buketter, skala stammen och skär i bitar.
2. Skala och hacka vitlöken.
3. Finhacka chilin.
4. Skala citronen med potatisskalare utan att få med det vita och strimla skalet fint (du kan också använda ett ciseleringsjärn om du har).
5. Koka pastan knappt al dente. Samtidigt förväller du broccolin i lättsaltat vatten i en annan kastrull. Börja med stambitarna och tillsätt blommorna mot slutet. Det är viktigt att broccolin behåller spänsten.
6. Halvera cocktailtomaterna medan det andra kokar.
7. Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna.
8. Stek vitlök och chili utan att vitlöken tar färg.
9. Häll ner citronskal (spara lite) och fräs en stund. Rör försiktigt runt broccolin.
10. Häll av pastan. Blanda ner broccoliblandningen.
11. Smula över feta. Dekorera med extra citronskal, pressa över lite citronsaft och servera genast.
Fullkornspasta med svamp och gremolata
2 portioner
30 minuter
Snabb vardagspasta med mycket smak.
200 g fullkornspasta, t ex penne
olivolja
200 g ostronskivling
flingsalt
nymalen svartpeppar
3 vitlöksklyftor
1–2 citroner
1 rejäl knippa bladpersilja
cirka 1 dl crème fraiche (kan uteslutas)
färskriven parmesan eller pecorino
Gör så här:
1. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Dela svampen i mindre bitar och fräs tills den får färg. Salta, peppra och tillsätt en hackad eller riven vitlöksklyfta mot slutet.
2. Tvätta citronerna och riv skalet, alternativt skala med potatisskalare utan att få med det vita och finhacka sedan skalet. Hacka persiljan och resten av vitlöken. Blanda skal, persilja och vitlök.
3. Koka pastan knappt al dente under tiden. Häll av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen. Häll i svampen, gremolatan (citron- & persiljeröran) och lite crème fraiche om du vill ha en krämigare pasta. Värm hastigt och blanda noga.
4. Servera genast med massor av nyriven parmesan och svartpeppar.
Susannes paprikapasta
4 portioner
45 minuter
En älsklingsrätt som får sin mustiga smak tack vare sardellerna.
300–400 g fullkornspasta, helst gnocchi
2 gula paprikor
2 röda paprikor
2 orangea paprikor
3 vitlöksklyftor
1 burk konserverade sardeller
eventuellt en nypa chiliflakes
olivolja
nymalen svartpeppar
1 dl torrt vitt vin
2 1/2 dl grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
en liten nypa socker
1/2 dl hackad bladpersilja
en bit parmesan
Gör så här:
1. Rosta paprikorna nästan svarta runt om under grillelementet i ugnen (250 grader). Lägg dem i en plastpåse och knyt igen. Låt vila i tjugo minuter.
2. Dra sedan av skalet, ta bort kärnorna och skär paprikaköttet i centimeterbreda strimlor.
3. Hacka vitlöken och sardellerna fint och fräs försiktigt, eventuellt tillsammans med lite chiliflakes, i olivolja i ett par minuter.
4. Tillsätt paprikaremsor, peppar och vin. Koka i fem minuter.
5. Tillsätt buljong, tomatpuré och socker. Låt koka i tio minuter.
6. Koka pastan al dente (med tuggmotståndet kvar) under tiden och låt den rinna av.
7. Blanda pasta och sås i en trevlig skål. Strö över hackad bladpersilja. Servera genast med nymalen svartpeppar och färskriven parmesan.