I en debattartikel i SvD skriver ordföranden Peter Egardt att vargpolitiken länge varit alltför antalsfixerad. Han skriver inte hur många vargar som bör finnas, och att det är orimligt att riksdagen fattar beslut om det.
Dagens cirka 400 vargar utgör ett hot reellt mot fäboddrift, får- och rennäring, skriver han.
Licensjakt kan tillåtas
Kommittén anser att den nu stoppade licensjakten kan tillåtas – om vargstammen blir tillräckligt livskraftig.
Innan licensjakt blir aktuell bör bara skyddsjakt tillåtas med undantag för genetiskt värdefulla djur. Med förenklade regler ska det gå snabbare att få tillstånd för skyddsjakt när varg dödat tamdjur.
Enligt förslaget ska länsstyrelserna besluta om skyddsjakt.
Enligt Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, fungerar förslaget som kompromiss:
–·Det är klart att alla organisationer kommer nog att ha synpunkter på det här, men man kan vara överens om den spelplan som ska gälla framåt, säger han till Ekot.
Svårt att enas
Vargkommittén, som består av representanter för nio organisationer – jägarorganisationer, fäbodbrukare, lantbrukare och miljöorganisationer – tillsattes av regeringen för två år sedan i avsikten att fungera som ett "forum för vargfrågor". Kommittén ska även föra en dialog, som det heter, om hur de stora rovdjuren påverkar samhällsekonomin i glesbygden.
Tidigare i år enades kommittén om en gemensam åsiktsförklaring om vargpolitiken, att vargstammen ska uppnå gynnsam bevarandestatus. Fast exakt vad detta innebär sades aldrig och det är välkänt att jägarna och miljöorganisationerna står långt från varandra när det gäller frågan om hur stor vargstammen bör vara.
Förslag: Lättare få skjuta varg
Skyddsjakt på varg föreslås förenklas och högre ersättning utgå till drabbade av vargangrepp, enligt Vargkommittén som i dag presenterar sin utredning.
Foto: Hasse Holmberg
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!